Greșeli frecvente în termoizolarea locuințelor
Un proces de termoizolare realizat corect poate crește performanța energetică a unei clădiri cu până la 40%. Prin selectarea unor materiale izolante eficiente, dar și prin urmărirea atentă a punerii lor în operă, proprietarii de locuințe vor avea foarte multe de câștigat. Luând în considerare varietatea de produse și tehnici prezente pe piața de construcții, a face alegeri informate a devenit din ce în ce mai dificil. În acest sens, am pregătit o listă cu cele mai des întâlnite greșeli în procesul de termoizolare pentru a facilita observarea și repararea lor din timp. Uite ce trebuie să știi:
Materialul ales nu este potrivit
Prima greșeală pe care posesorii de locuințe o fac atunci când aleg să termoizoleze este selectarea unui material nepotrivit. Pe lângă clasicele industriei cum ar fi vata minerală de sticlă, cea bazaltică sau polistirenul expandat, există și alte materiale demne de atenție. Pluta expandată sau termoizolația din spumă au intrat rapid pe piața de construcții și sunt la mare căutare datorită proprietăților lor impresionante. De altfel, materiale inovatoare precum plăcile de fibrociment au început să crească în popularitate grație combinațiilor de atribute pe care le posedă.
CemRock este unul dintre brandurile care comercializează astfel de plăci, în diverse modele și cu o varietate de niveluri de rezistență. Pe lângă caracteristicile puternic termoizolante, ele sunt prietenoase cu mediul, foarte stabile și mult mai rezistente decât alte materiale înrudite.
Multe persoane nu iau în considerare grosimea materialului izolant
Indiferent de natura materialului ales, trebuie luată în considerare și grosimea sa. Fiecare locuință vine cu cerințele sale în ceea ce privește procesul termoizolării. Grosimea recomandată pentru un strat eficient de termoizolare cu spumă sau polistiren este între 10 și 15 centimetri. În funcție de coeficientul de transfer de căldură dorit, dar și de tipul materialului utilizat, aceste valori pot varia. Grosimea necesară se poate calcula prin înmulțirea rezistenței termice cu coeficientul de conductivitate al materialului. Normativele actuale impun o valoare exactă pentru rezistența termică, simplificând astfel calculul. Totuși, este un detaliu de multe ori omis de către proprietari.
Tencuiala exterioara este adeseori aplicată incorect
Chiar dacă multe persoane consideră că tencuiala este un simplu pas de finisare, aceasta poate influența eficiența termoenergetică a unei locuințe și rezistența sa în timp. Din acest motiv, tencuiala trebuie să fie realizată cu atenție sporită la detalii. Porțiunile încărcate cu prea mult sau prea puțin material sunt susceptibile la distrugere din cauza intemperiilor. Chiar daca aceste zone sunt corectate din punct de vedere estetic cu alte tipuri de produse, ele rămân vulnerabile. Pentru că, de cele mai multe ori, degradarea începe cu fisuri, exista riscul reducerii eficacității sistemului de termoizolare.
Lungimea diblurilor utilizate în montaj nu este potrivită
Dacă optezi pentru materiale care implică un sistem pe bază de montaj cu dibluri, va trebui să aloci mai multă atenție selectării diblurilor de lungime potrivită. Deși nu sună ca un aspect cu greutate, alegerea unor dibluri de lungime nepotrivită poate duce la efecte dezastruase. Diblurile prea scurte pun sistemul termoizolant în pericol de desprindere. De asemenea, asigură-te că găurile destinate diblurilor nu sunt realizate prin percuție în structuri de cărămidă. Fisurile devin aici cel mai mare inamic.
Despre CemRock Romania
CemRock este un produs importat și comercializat în exclusivitate în Europa de Est de către Promax Enterprise Co SRL. Ne evidențiem ca o companie ce a adus pe piața românească produse și tehnologii inovatoare. Avem experiență de peste 10 ani în domeniul construcțiilor și suntem axați pe termoizolații și hidroizolații ce utilizează materiale revoluționare și nano tehnologii.