Gresie si faianta, pentru baie, bucatarie si nu numai! Tu le-ai gasit pe cele potrivite?
Cand auzim de pereti si pardoseli finisate cu gresie si cu faianta, ne gandim in mod automat la amenajarea baii sau a bucatariei. Nimic gresit, insa poti obtine rezultate spectaculoase si daca alegi aceste finisaje pentru dormitor sau living. Pe langa clasicele modele, poti opta si pentru placi mai mici, tip mozaic, sau chiar pentru mozaic ceramic si din piatra.
Placarile cu gresie si faianta intra in categoria finisajelor reci, insa poti manipula impresia lasata jucandu-te cu nuantele calde de culoare. Iar daca doresti pur si simplu ceva clasic, ai grija atunci ca placile sa fie rezistente si orienteaza-te dupa cel mai bun raport calitate-pret.
Montajul este partea a doua a problemei, insa retine ca daca nu este executat ca la carte, iti poate strica toate planurile. Ai nevoie atat de o mana de lucru buna, cat si de un adeziv pe masura.
Vezi, mai jos, care sunt sugestiile noastre de gresie, faianta, si alte placari din aceeasi gama:
Gresie si faianta, seturi complete
Se recomanda adesea sa achizitionezi seturi complete de gresie si faianta, pentru a obtine o amenajare mai uniforma. Exista doua tipuri principale de gresie si faianta: de interior si de exterior. Asigura-te ca alegerea si nevoile tale corespund.
Gresie de interior
De la gresii smaltuite si pana la cele nesmaltuite, glazurate sau portelanate, placile din ceramica arsa se folosesc astazi pentru mai mult decat clasicele placari pentru pardoselile din baie si bucatarie. In amenajarile moderne, living-urile/ dormitoarele cu pardoseli acoperite cu gresie se remarca imediat.
Faianta
Reprezinta, de fapt, o roca din nisip peste care au fost aplicate diverse tratamente. Se gaseste in nenumarate modele si texturi, iar preturile variaza in functie de tipul de roca si de tratamentele alese. Un lucru esential pe care trebuie sa il evaluezi este puterea de absorbtie a apei, invers proportionala cu calitatea faiantei. Cu cat faianta absoarbe mai multa apa, cu atat se va crapa si deteriora mai repede.
Mozaic ceramic, sticla
Amenajarile cu mozaic ceramic se diferentiaza imediat de cele cu placari clasice de gresie si de faianta. Munca va fi mai minutioasa si va dura cea mai mult timp, dar poti obtine un design cu adevarat deosebit.
Mozaic piatra
Vorbim aici despre placari cu mozaic din marmura sau travertin, putand alege variante cu finisaj mat sau lucios, aranjate drept sau scapitat.
Adeziv gresie, faianta, alte placari
Alege adezivul in functie de tipul de placare ales, informandu-te cu atentie despre specificatiile tehnice ale materialului.