Hanul lui Manuc: restaurare cu lemn si piatra naturala
Hanul lui Manuc, unul din monumentele istorice importante din Bucuresti, a fost construit de negustorul armean Manuc Bei, in urma cu 200 de ani. Cladirea a fost neglijata in perioada comunista si post-comunista, dar un proiect mai amplu de restaurare a inceput in 2007, pastrand toate detaliile stilului brancovenesc. Pentru inceput au fost redate publicului spatiile comerciale, iar nu peste mult timp vor fi finalizate si lucrarile de renovare ale hotelului.
Urmareste reportajul realizat de echipa Casa, constructie si design (Prima TV), pentru a afla detalii ale proiectului de restaurare:ce tip de materiale se folosesc, cum sunt modernizate baile hanului si ce concept va fi aplicat in amenajarea camerelor hotelului.
Cum au decurs lucrarile de restaurare pana acum?
“In primul rand, este o incercare pentru noi, deoarece spatiul este foarte mare, se lucreaza de ani de zile la el. Arhitectul nostru, Andrei Doja, lucreaza de peste cinci ani la modelarile din interior, sanitare, termice, electrice si partea de restaurare efectiva, care este esentiala (..) Tot ce am putut recupera pe partea de grinzi, pe partea de pardoseli s-a facut, se recupereaza suta la suta. Partea de tamplarie de interior a fost refacuta in cateva locuri, unde era mancata de vreme si inclusiv acolo unde a fost refacuta, a fost refacuta in stilul hanului – brancovenesc” spune Alexandra Puiu, designerul de interior ce se ocupa de proiect.
Dinu Cantacuzino, proprietarul Hanului lui Manuc, povesteste: “Lemnul (si e enorm de mult lemn aici) era vopsit cu vopsea maro lucioasa, cu niste uleiuri pe la exterior.. Fiecare manager a crezut ca se pricepe si a cumparat mai ieftin. Trebuie curatat, adus la culoarea naturala a lemnului si tratat cu lac mat, incolor sau cu ulei de in.”
Cum e definit stilul brancovenesc?
Stilul brancovenesc este recunoscut astazi ca fiind primul stil romanesc si se distinge prin prezenta expresiva a scarilor exterioare, ale foisoarelor, cu ornamente bogate pe fatade, coloane si balustrate, ce schiteaza motive vegetale. Prima constructie in acest stil este manastirea Horezu, ctitorita de Constantin Brancoveanu, iar la momentul constructiei, stilul a reprezentat o sinteza a artei romanesti din acel moment: sculptura in piatra, motive ornamentale cu flori, fatade tencuite si decorate cu arcaturi, elemente circulare dar si ornamente de tip oriental, realizate din piatra naturala si mozaic. In Bucuresti, alte cladiri construite in stilul romanesc brancovenesc sunt manastirea Antim, manastirea Vacaresti si bisericile Stavropoleus si Kretzulescu.
Intreg proiectul de restaurare al hanului a fost facut cu grija la amprenta arhitecturala autentica: de la materialele folosite pana la aspectul final si detaliile mobilei sau alte decoratiunior, totul va fi o expresie fidela a stilului initial al cladirii.
“Faptul ca aici s-a semnat pacea ruso-turca in 1812, si-au stat 6 luni sau un an de zile ofiteri rusi, turci, francezi… Erau si negustori bogati care isi vindeau marfurile pe aici si in general isi aducea mobila preferata: nu le convenea mobila hanului daca isi petreceau mult timp si de aici mi-a venit ideea sa fac camerele altfel: nu standard, ci sa fie diferite” Dinu Cantacuzino
Fiecare camera din hotel va fi amenajata dupa personalitati celebre ale vremii, fiecare va avea o amprenta atipica ce va reinterpreta povestile la care hanul a fost martor: “Vor fi doar 33 de bai, fiecare baie va avea un alt stil, pot sa spun ca este atipica. Cred ca vom folosi peste 20 de feluri de piatra: baia si culoarea, textura de piatra” explica Alexandra.
Citeste continuarea pe blogul PiatraOnline.ro!