Hotelul La Manzanera de pe litoralul spaniol
In urma cu douazeci de ani arhitectul Ricado Bofill a inceput lucrarile de proiectare la un complex hotelier de pe litoralul spaniol din Calpe. Indepartandu-se de la stilul traditional al arhitecturii vernaculare specifice zonei, volumetria conceputa de Bofil pentru hotel propune o reinterpretare estetica unica si misterioasa. Desi cladirile care compun complexul hotelier La Manzana (Xanadu si La Muralla Roja) au necesitat folosirea unor metode geometrice si spatiale avangardiste, la o analiza amanuntita se remarca faptul ca acestea reproduc geografia accidentata a terenului fiind proiectate tinandu-se cont de strategiile de conservare a energiei.
Pentru construirea intregului complex a fost nevoie de 20 de ani iar astazi turistii se pot bucura de confortul unui hotel dotat dupa standardele actuale. Cu toate acestea elementul care impresioneaza din intregul complex il constituie volumetria finisata in negru, amplasata pe buza coastei, pe care arhitectul a denumit-o simbolic Xanadu. Imobilul avand 18 apartamente a fost proiectat pentru a semana cu o fortareata avand elemente care au fost inspirate si din relieful stancii Penon de Ifach.
In mod surprinzator nu au fost realizate planuri sau elevatii pentru construirea acestui imobil cu forme geometrice neregulate. In schimb, arhitectul si inginerul au fost cei care au stabilit de comun acord unde si cum sa se realizeze golurile din peretii exteriori astfel incat sa se asigure conditiile optime de ventilare si iluminare naturala fara a face compromisuri vis-a-vis de intimitatea pe care trebuiau sa o ofere camerele. Fiecare apartament beneficiaza de terase generoase, acoperite, care ajuta la mentinerea unui climat interior placut si racoros. Acoperisurile frante transmit dinamica fatadelor iar camerele beneficiaza de amplitudini diferite, deschizand-se catre peisajul din imprejurimi.
Constructiile se afla pozitionate pe coasta, deasupra unor terase plantate cu maslini, care coboara pana la nivelul marii.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Efectele condensului
Un mediu umed saturat cu vapori de apă nu favorizează doar apariția condensului, ci este și unul propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor și proliferarea acarienilor.
Mucegaiurile sunt toxice, afectează sănătatea și sunt un factor favorizant pentru apariția unor afecțiuni pulmonare de tipul rinitelor, bronșitelor și le agravează pe cele preexistente (astmul, de exemplu), dar sunt și sursa unui miros neplăcut în casă, la care se adaugă sentimentul de umezeală și diminuarea confortului termic, tocmai pentru că aerul încărcat cu vapori se încălzește greu și foarte greu.
Și mai grav este că, după ce s-a format, mucegaiul este foarte greu de îndepărtat complet, iar ciupercile reapar imediat ce nivelul de umiditate din interior crește.
Formarea picăturilor de apă pe ferestre, pe suprafața pereților reci sau a celor decorați cu gresie este inestetică și dăunătoare, iar persistența acestei probleme duce la deteriorarea suprafețelor și a mobilierului. Țesăturile au capacitatea de a absorbi vapori, astfel că vor avea un aspect jilav, rece și neplăcut, indiferent de valoarea temperaturii din casă.
Cum eviți formarea condensului
Cea mai eficientă soluție o reprezintă controlul nivelului de umiditate prin utilizarea unui dezumidificator casnic. (Vorbim aici de dezumidificatoarele electrice și nu de cele absorbante cu o capacitate extrem de mică dedezumidificare). Consumul de energie al acestora este mic (mai puțin decât o hotă și un ventilator pentru baie), și foarte ușor de manevrat. Acestea funcționează prin condensare, folosind principiul punctului de rouă. În general, nu au nevoie de o monitorizare permanentă, majoritatea modelelelor având capacitatea de a porni automat în funcție de nivelul de umiditate din încăperea în care sunt amplasate, dacă sunt dotate cu higrostat. Dezumidificatoarele moderne au o serie întreagă de funcții de siguranță, precum oprirea automată atunci când rezervorul este plin sau blocara panoului de control prin funcția Child Lock pentru a preveni utilizarea accidentală.
O serie întreagă de modele sunt dotate și cu filtre performante obținând astfel un dublu efect – de dezumidificare și de curățarea a aerului de microparticulele poluante.
În absența unui dezumidificator, ai avea nevoie de ventilatoare montate în baie pentru a absorbi și elimina aerul, o hotă în bucătărie, de putere mare și ar trebui să deschizi frecvent ferestrele, indiferent de condițiile meteo de afară pentru a ventila casa – lucru oricum ineficient atunci când și afară aerul are o umiditate foarte ridicată. Deschiderea ferestrelor când utilizezi sisteme de încălzire este un procedeu numit „ sinucidere termică”, care se transformă în costuri usturătoare la facturile de energie. Și, ca să ai imaginea completă, ar trebui să investești într-un uscător de rufe ca să elimini această problemă în sezonul rece, funcție pe care o poate prelua facil un dezumidificator.
Cum alegi un dezumidificator casnic
Principalul criteriu de alegere al unui dezumidificator casnic este cel al suprafeței. Pentru fiecare dezumidificator casnic poți găsi o suprafață recomandată – de la 5-8 mp până la aparatele mai mari pentru 150-200mp. Atenție: recomandările sunt făcute, în general, pentru încăperi cu o înălțime de 2.6m, comună în general spațiilor de locuit. Există, evident și dezumidificatoare mai mari, dar le putem trece în categoria dezumidificatoarelor profesionale, destinate spațiilor foarte mari – biblioteci, săli de așteptare, depozitare sau cu condiții speciale de umiditate și tempratura – subsoluri, crame, beciuri, șantiere.
Un alt criteriu de alegere îl reprezită funcțiile suplimentare. Poți alege un dezumidificator 2 in 1 – cu funcție de purificare sau un model Smart pe care să îl conectezi la telefonul mobil. Poate preferi un design sobru sau unul mai deosebit ori cauți un dezuidificator colorat care să schimbe cu totul atmosfera din casa.
Iată câteva exemple de dezumidificatoare casnice pe care le poti comanda din magazinul nostru online.
Dezumidificator AlecoAir D10 Junior
Este un model de dezumidificator care îți va permite să usuci rufe în casă, fără ca acestea să-ți producă umezeală și condens. Are capacitatea de a controla continuu nivelul vaporilor din aer, astfel încât umiditatea relativă să nu depășească sau să scadă sub valorile setate. În plus, are un filtru de Carbon Activ care poate absorbi diferite tipuri de substanțe dăunătoare precum virusuri, praf, compuși organici volatili, substanțe chimice.
Dezumidificator si purificator AlecoAir D23 CLASSY
Acest aparat este 2 în 1, având dublă funcție de purificare și dezumidificare. Are un prefiltru antibacterian și permite montarea suplimentară a unui filtru 2 în 1, HEPA și Carbon Activ, care pot reține eficient peste 95% dintre microparticulele poluante din aer. Are funcție de ionizare care contribuie la captarea particulelor nocive din aer, acestea putând fi aspirate și eliminate mai ușor, concomitent cu menținerea unui nivel ideal de umiditate relativă.
Pentru ca dezumidificatoarele să te scape eficient de condens, capacitatea acestora trebuie să fie proporțională cu suprafața încăperilor în care sunt amplasate, iar setarea lor să se facă în mod corect. Este la fel de importantă curățarea lor periodică (filtrele sunt detașabile) sau golirea vasului de acumulare a apei și igienizarea acestuia.
Ce trebuie să reții
Umiditatea este omniprezentă în aer. Nivelul de umiditate se măsoară sub formă de Umiditate Relativă cu ajutorul aparatelor specifice – termohigrometre
Condensul apare atunci când sunt create diferențe de temperatură între aerul din încăpere și suprafețele din încăpere, respectiv atunci când apar suprafetele reci, în special ferestre și pereți exteriori.
Un nivel mai mare de umiditate crește probabilitate de apariție a condensului chiar și la diferențe mai mici între temperatura aerul din cameră și a suprafețelor reci
Condensul favorizează apariția mucegaiului și igrasiei, dăunătoare sănătății. De asemenea, condensul poate afecta rezistenta materialelor.
Umiditatea ridicată și implicit aparitia condensului se poate controla cu ajutorul unui dezumidificator casnic
Sursa foto: AlecoAir, Shutterstock
Sursa: https://alecoair.ro/blog/condensul-de-ce-apare-si-cum-il-poti-evita-> Intra sa afli mai multe informatii si alte articole interesante
PROIECTARE
Dezlănțuiți-vă creativitatea și concentrați-vă pe ce faceți cel mai bine — realizarea unei arhitecturi extraordinare — cu instrumente de proiectare algoritmică 2D și 3D intuitiv de utilizat, și suport pentru modele de mari dimensiuni. Puteți proiecta la orice nivel – de la volume conceptuale, la un model BIM complet.
VIZUALIZARE
Dați viață modelelor conceptuale și comunicați intenția de proiectare prin vizualizări de impact ale viitoarelor clădiri, cu ajutorul soluțiilor incluse sau al conexiunii simplificate cu alte programe de randare. Biblioteca încorporată de obiecte parametrice 3D vă ajută să realizați randări și animații foto-realiste.
COLABORARE
Lucrați împreună cu colegii (din același birou sau din alte colțuri ale lumii) la proiecte de orice dimensiune și complexitate. Standardele și fluxurile de lucru deschise, certificate IFC4 de către buildingSMART, garanteză o colaborare optimă, indiferent de software-ul folosit de alți membri ai echipei.
DOCUMENTARE
Faceți-vă viața mai ușoară cu instrumente complete de documentare și publicare, adaptate cerințelor locale. Generați ușor liste, planșe și extrase de materiale cu informații precise provenite direct din modelul BIM — fără greșeli sau erori de calcul. Iar dacă apar modificări, le regăsiți automat în toate seturile de documente.
Caracteristicile mixerelor Bose T4S ToneMatch și Bose T8S ToneMatch:
• oferă control complet asupra sunetului, performanțele la calitate de studio datorându-se efectelor actualizate (compresor, limitator, de-esser, noise gate, chorus, flanger, phaser, tremolo, delay și reverb) și procesării digitale de semnal avansate;
• sunt dotate cu procesare integrată Bose ToneMatch și zEQ, efectul maxim fiind obținut atunci când sunt conectate la un sistem Bose L1 sau F1;
• butoanele sunt tactile, iar display-ul LED este ușor de citit;
• au funcție de redare a modurilor anterioare (scene recall);
• carcasa robustă cu husă magnetică protejează butoanele de control și partea de conectică.
Pentru cei care doresc să obțină un sunet puternic și clar, prezentăm acum la preț promoțional pachetul alcătuit din Sistemul Bose L1 Pro 32 și Subwoofer-ul Bose Sub1, precum și pachetul format din Sistemul Bose L1 Pro 32 și Subwoofer-ul Bose Sub2.
Caracteristicile Sistemului Bose L1 Pro 32:
• cele 32 de difuzoare configurate într-o arhitectură de tip J-Shape asigură o acoperire sonoră generoasă de 180° pe orizontală, fiind ideal pentru spațiile medii și mari;
• este dotat cu un mixer încorporat și cu presetări EQ pentru muzică live, muzică pre-înregistrată și multe altele;
• oferă sunet cu frecvențe joase (-3 dB);
• portul ToneMatch permite extensia mixerului;
• conectivitatea Bluetooth asigură controlul wireless prin aplicație de pe smartphone sau tabletă;
• este ultraportabil și ușor.
Caracteristicile modulelor de Bas Bose Sub1 și Sub2:
• conectarea la sistemul Bose L1 Pro 32 este facilă și rapidă, printr-un cablu unic, datorită tehnologiei patentate SubMatch;
• frecvențele joase obținute ating 40 Hz, în cazul Basului Sub1, și 37 Hz, în cazul Basului Sub2;
• sunt ușor de transportat, datorită dimensiunilor reduse.
1. TECHNIC GLASS
Soluțiile noastre au fost solicitate pentru o camera de laminare a sticlei în care se produce sticlă securizată, sticlă antiefracție, sticlă antiglonț - prin aplicarea unor folii speciale între foile de sticlă tratate termic și prin alte procese complexe.
Foliile respective necesită condiții speciale pentru că sunt ambalate și vidate la o umiditate de sub 5% și pot fi finalizate la o umiditate de maxim 25%.
În urma expertizei noastre, am constatat că trebuie redus nivelul de umiditate cu peste 4 kg/ h. Astfel, cea mai bună soluție a fost identifiată ca fiind utilizarea Dezumidificatorului cu rotor de la TFT Italia, model AD1500.
Caracteristicile tehnice ale aparatului:
- Debit de aer procesat: 1500 m3/h
- Debit de aer reactivat: 500 m3/h
- Intrare aer tratat: 19˚C/20%UR/2,84g/kg
- Capacitate de dezumidificare: 4,17 kg/h
2. Piscină Pensiune Durău
Beneficiarul ne-a solicitat intervenția în cazul unei piscine pentru o pensiune care organizează cursuri de înot pentru copii.
După o expertizăla fața locului, experții Soldec au decis că cea mai bună variantă pentru soluționarea cazului este Centrala de tratare aer Dan Poltherm, model DP3 CFHP (pentru încălzire, dezumidificare și ventilare a aerului).
Câteva specificații tehnice:
- - Debit de aer: 3500mc/ h
- - Baterie de încălzire pe agent termic
- - Proiectul a fost dotat și cu tubulatură textilă, montată perimetral incintei
- - Model tubulatură: Combi 60, diametru 300 mm