Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Idei de week-end: proiecte cu mozaic

Idei de week-end: proiecte cu mozaic

Tehnica placarii cu mici bucatele de ceramica a unei suprafete pentru a obtine un mozaic este accesibila oricui, iar partea cea mai buna e ca veti obtine o serie de obiecte sau decoratiuni unicat. Se poate placa aproape orice, de la o portiune de perete, la o masa, pana si un ghiveci ceramic pe care il vreti infrumustat. Iar daca vreti sa faceti un simplu tablou sau un numar de casa nu va ramane decat sa puneti o rama unei bucati de placaj si sa lucrati inauntrul ei.




Aveti nevoie doar de un cleste cu ajutorul caruia sa rupeti piese de ceramica din placile de faianta mai vechi. Puteti folosi si alte materiale (cioburi de sticla, oglinda etc., dar e important ca piesele sa aiba spatele ceva mai rugos, pentru ca adezivul sa se lipeasca bine, deci le puteti freca cu glaspapir pentru asta). Procurati-va adeziv pentru faianta care se gaseseste sub forma de pulbere (se amesteca apoi cu apa) si un chit de rosturi.




Tehnica de lucru este urmatoarea:

1 Suprafata pe care lucrati trebuie sa fie curata si neteda. Slefuiti suprafata cu ajutorul unei bucati de glaspapir. Aranjati-va bucatelele de ceramica obtinute mai devreme pe o alta suprafata, incercand sa le potriviti ca forma, in asa fel incat sa realizati un model cat mai atragator. In timpul acestei proceduri puteti sa mai rupeti cu clestele marginile pieselor, pentru a le face sa se potriveasca. 

2 Pregatiti adezivul. Luati cate o piesa si puneti pe spatele ei adeziv, apoi montati-o la locul potrivit. Mutati piesele pe rand, luandu-le din tipar si montandu-le pe suprafata pe care o veti decora. Lucrati din centru mergand spre margini si montati piesele la cativa milimetri una de alta, pentru a lasa intre ele spatiul necesar ca sa se aseze, ulterior. La final, neteziti suprafata cu ajutorul unei placi care sa niveleze piesele de mozaic. Ele se vor araanja gratie rosturilor lasate intre ele. Lasati sa se usuce adezivul (in cele mai multe cazuri, poate fi vorba de 12 sau 24 de ore).

3 Cand s-a uscat adezivul, faceti pasta pentru rosturi. Aplicati-o pe toata suprafata, cu ajutorul unei spatule cauciucate, fara a va face griji ca murdariti si placile. Introduceti intre rosturi cat mai bine pasta. Stergeti imediat cu ajutorul unei carpe umede sau a unui burete bine stors suprafata placilor, fara sa apasati. Stergeti cu o carpa uscata, puneti-va niste manusi de cauciuc si apasati cu grija chitul dintre rosturi, pentru a-i da un aspect neted. Lasati sa se usuce si adezivul pentru rosturi.



Idei de week-end: proiecte cu mozaic

Alege un semineu care sa poata incalzi fie o camera, fie intreaga locuinta

 

Esential de mentionat este ca cel mai potrivit semineu este cel care isi indeplineste functia pentru care a fost proiectat de catre producator si care, in acelasi timp, satisface nevoile utilizatorului. Prin urmare, atunci cand alegi un semineu, trebuie sa iei in considerare doua variante disponibile:

  • Incalzirea doar a incaperii in care este amplasat semineul. Acest lucru presupune ca functia de incalzire a dispozitivului se concentreaza doar asupra spatiului camerei de zi, livingului, sufrageriei sau parterului/etajului open-space.
  • Incalzirea mai multor incaperi sau chiar a intregii case. Aceasta poate fi realizata prin intermediul caloriferelor sau a incalzirii prin pardoseala, sau prin intermediul unei retele de tubulatura care distribuie aerul cald catre alte incaperi. Pentru a obtine mai multe informatii despre acest subiect amplu dezbatut pe forumuri, te indemnam sa consulti un articol specializat care abordeaza acest subiect in detaliu: "Metode eficiente de incalzire pentru intreaga locuinta.

 

Gandeste-te cat de frecvent vei utiliza semineul

 

Daca intentionezi sa folosesti semineul zilnic si pe toata durata sezonului rece, este important sa iti indrepti atentia catre modele de focare mai robuste, cum ar fi cele fabricate din fonta, care sunt concepute inca de la fabrica pentru o utilizare mai intensiva si care ofera o durabilitate mai mare in timp.

In schimb, daca utilizarea semineului va fi mai rara, atunci este intelept si practic sa te orientezi catre un semineu cu captuseala din samota, care genereaza mai putine reziduuri si are depuneri de funingine mai reduse pe sticla. Aceasta preocupare este intalnita destul de des in randul celor care achizitioneaza seminee pe lemne cu o prioritate clara pentru design: "Daca tot nu folosesc des semineul, cel putin cand il aprind, sa fie curat si sa pot vedea flacara cat mai clar, pentru un aspect estetic deosebit."

 

Alege un brand de semineu de calitate

 

Un semineu reprezinta un obiect cu totul aparte, ce nu este achizitionat sau schimbat des si, in cele mai multe situatii, constituie o investitie pe termen lung, fiind integrat in locuinta in care este instalat si devenind parte a acesteia. De asemenea, in eventualitatea in care este necesara inlocuirea unei piese a semineului sau a altor consumabile, este esential sa ai acces la acestea si chiar dupa multi ani de la achizitie, direct de la producator.

De aceea, atunci cand achizitionezi un semineu, este important sa verifici reputatia brandului si a producatorului, sa cauti un produs fiabil si un furnizor de incredere, care sa-si asume responsabilitatea pentru remedierea oricarei probleme ce ar putea aparea in timp, chiar si dupa multi ani de la achizitie. Acest aspect are o importanta atat de mare incat putem spune ca este mai crucial ca produsul sa fie asociat cu un brand de renume in industria termica decat sa aiba un pret mic la achizitie, deoarece aceasta garanteaza functionarea in siguranta pe o perioada indelungata!

Tine minte ca exista o distinctie semnificativa intre un brand de top, cu reputatie europeana sau chiar internationala, si un brand fara notorietate pe piata. Este o diferenta intre a vinde 100.000 de unitati pe an si a vinde doar cateva mii sau chiar mai putin.

 

Fii atent la materialele din care este construit si la materialele aditionale

 

Diversitatea calitatii pe piata termicelor determina o variatie considerabila a preturilor, incepand de la 150 de euro pentru produsele de intrare in gama si ajungand pana la aproximativ 5000 de euro sau chiar mai mult pentru produsele premium sau de lux.

De asemenea, aceleasi branduri de seminee pot oferi 2 sau 3 niveluri de calitate diferite, in functie de esantionul de produse, iar pretul va fi logic diferit in functie de calitatea aleasa.

Astfel, exista riscul de a alege un brand renumit pentru seminee in locuinta ta, dar, de fapt, sa optezi pentru cel mai slab produs calitativ al acelui brand. O astfel de decizie ar putea sa nu fie cea mai inteleapta, ci chiar sa fie detrimentara! Este important sa fii constient de acest aspect, deoarece nu vei gasi aceste informatii pe forumuri sau bloguri.

Continuand pe aceeasi premisa, este foarte probabil sa poti achizitiona cel mai bun produs de la un brand de calitate medie cu aceeasi suma de bani, iar aceasta alegere ar putea fi mult mai avantajoasa decat optarea pentru un produs entry-level de la un brand cunoscut!

Nu confunda calitatea cu functionalitatea: calitatea va determina cat timp te vei bucura de semineul tau! Nu te lasa atras de povesti si de strategii de marketing partizane, ci analizeaza, intreaba - daca este necesar - si compara materialele utilizate in procesul de fabricatie intre diferite modele, pentru a identifica care este cel mai potrivit semineu pe lemne pentru tine!

Materialele aditionale
Adesea, se opteaza pentru un focar de semineu exceptional sau o soba de sine statatoare cu specificatii remarcabile, insa conectarea acestora la cosul de fum, precum si materialele aditionale folosite in constructie pot fi de calitate scazuta. In astfel de situatii, aceste materiale inadecvate sau de calitate slaba pot genera dificultati ulterioare si pot transforma intregul sistem termic intr-un semineu disfunctional sau cu probleme!

Este important de mentionat ca anumite materiale care erau utilizate in trecut pentru constructia de seminee, cum ar fi vata sau azbestul, nu mai sunt folosite de multi ani din cauza specificatiilor necorespunzatoare si a riscurilor pentru sanatate pe care le pot implica pe termen lung.

Deci, asigura-te ca nu numai partea principala (focarul) este de buna calitate, ci si celelalte materiale: de la cosul de fum, constructia efectiva (daca este cazul), burlanele de evacuare, elementele de racordare, accesorii etc.

Idei de week-end: proiecte cu mozaic

Ia in considerare intretinerea semineului

 

Unele tipuri sau modele de focare de semineu necesita curatare mai frecventa din cauza depunerilor mai mari de funingine, in timp ce altele necesita o intretinere mai redusa, deoarece depunerile sunt mai mici. In general, semineele din fonta necesita o curatare mai regulata, insa au mai putine piese consumabile. Astfel, daca sunt exploatate corespunzator, nu vor necesita alte investitii pe termen lung. Pe de alta parte, un semineu cu samota (care trebuie inlocuita la intervale regulate, deoarece este un consumabil) va avea o sticla mai curata si mai putine reziduuri de cenusa!

In cazul semineelor cu mai multe laturi de sticla, trebuie avut in vedere faptul ca vor exista mai multe suprafete de curatat dupa ce focul se stinge in semineu. De asemenea, cele mai bune seminee pe lemne in ceea ce priveste intretinerea si curatarea vor avea si un pret mai ridicat la achizitie.

 

Verifica raportul calitate-pret

 

Acest aspect este deosebit de important, deoarece, in orice domeniu, exista companii care pot profita de lipsa sau de informatiile slabe ale clientilor. In paralel cu pretul de achizitie, trebuie sa acorzi atentie materialelor din care este fabricat semineul, grosimea acestora (care adesea indica si greutatea totala a produsului), garantia oferita de producator, cat timp produsul este disponibil pe piata si in ce cantitati este cumparat.

Cel mai bun raport calitate-pret este adesea intalnit la acele seminee denumite "tractor", care sunt modelele pe care producatorii si distribuitorii le lanseaza pe piata nu pentru a obtine un profit, ci mai degraba pentru a-si promova gama de produse cu ajutorul acestui "tractor" de interes. Un astfel de produs se vinde in cantitati mari, este intotdeauna disponibil in stoc si este cunoscut de magazinele specializate si meseriasi. De asemenea, poate fi recomandat chiar si in motoarele de cautare de pe internet, care recunosc un trafic intens de cautare pentru aceste produse.

 

Alege un semineu cu randament bun

 

Eficienta unui semineu reprezinta procentul de combustibil (lemn) care se transforma in caldura. O eficienta mai mare inseamna un consum mai mic de lemn, mai putine reziduuri de cenusa si mai putine depuneri, in timp ce o eficienta mai scazuta implica exact opusul: un consum mai mare de lemn si mai multe reziduuri. Atunci cand cauti cel mai bun semineu sau cea mai buna soba pe lemne, recomandarea noastra este sa iei in considerare si acest aspect prin comparatie!

 

Nu uita de cosul de fum

 

E esential sa stii ca nu orice tip de semineu poate fi conectat la orice cos de fum! Multi oameni se confrunta cu urmatoarea problema: doresc sa instaleze un semineu in casa lor, insa cosul de fum sau structura locuintei nu permite acest lucru. Astfel, exista o serie de situatii in care pur si simplu nu este posibila instalarea unui cos de fum care sa deserveasca semineul dorit.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.