Idei pentru amenajarea holurilor
Fiecare incapere din casa poate fi decorata in cele mai variate stiluri si adaptata la cele mai diverse necesitati. Holurile, in schimb, nu sunt mai niciodata privite ca niste locuri in care sa existe prea multe posibilitati de amenajare. Fiind doar spatii de trecere dintr-un loc in altul, adesea se lasa rolul decorativ doar pe seama finisajelor (placarea pentru pardoseala, peretii) si a iluminarii. Iata catvea idei, insa, care va pot inspira pentru a da si holurilor din locuinta un aspect mai primitor.
Holurile luminoase si elegante sunt valoroase din punct de vedere estetic (foto www.interiorexteriorplan.com)
Holurile de la intrare sunt ceva mai “bogat” decorate, aceasta insemnand ca mai au un cuier si o oglinda, poate o lada de pantofi si chiar, daca sunt suficient de largi, un fotoliu, o masuta de telefon… Dar ideea nu este amestecarea unor piese desperecheate de mobilier pentru a umple spatiul, ca sa nu mai arate “golas”. Dimpotriva, e necesara pastrarea simplitatii, astfel incat functia de trecere sa nu fie afectata.
Ideea de baza pentru amenajarea holurilor este ca ele chiar trebuie sa faca vizual tranzitia catre celelalte camere (poate fiecare decorata in alt stil). De asemenea, aerul unitar al intregului camin depinde foarte mult de caldura pe care o inspira aceste spatii. Pentru ca cel mai adesea nu beneficiaza nici macar de o fereastra, cu atat mai important este sistemul de iluminare.
Mobilierul nu trebuie evitat cu totul, insa de retinut este ca se poate lucra mai mult pe verticala (tablouri, rafturi inguste, oglinzi), iar piesele folosite la depozitare (incaltaminte, suporturi de chei etc.) sau sedere (cand e nevoie ca cineva sa se incalte sau sa astepte, de exemplu) ar trebui alese in functie de nevoia pe care o deservesc. Se poate merge pe lazi mai inguste, banchete, dulapioare suspendate, spatii de organizare pe verticala.
Nu uitati de culorile deschise pentru pereti si de placarea pentru pardoseala. Daca imediat langa intrare este necesar sa pastrati un spatiu liber, de obicei placat cu gresie, nu la fel se intampla pe holurile mai lungi, de interior, unde parchetul sau mocheta, covoarele dau caldura si fac trecerea spre restul incaperilor din casa.