Iedera de pe fatade - intre da si nu
Cladirile acoperite de iedera au intotdeauna un farmec aparte si un aer elegant in peisajul urban; cu toate acestea, daca din exterior iedera fascineaza, pentru locatari aceasta poate adesea fi considerata o grija in plus. In acest caz nu se poate da o reteta clara de genul “da sau nu”, asadar este bine sa stiti dinainte ce presupune existenta acestei plante agatatoare pe fatada locuintei.
Iedera este o planta cataratoare, care se dezvolta predominant in medii umbrite si cu umiditate crescuta, fiind cel mai adesea folosita ca planta decorativa. Cea mai raspandita si cunoscuta specie de iedera este cea englezeasca (Hedera helix), fiind o alegere populara pentru spatiile urbane sau pentru zonele poluate deoarece poate absorbi atat praful, cat si noxele. Inmultirea se realizeaza foarte usor (butasi), insa viteza de raspandire a plantei reprezinta si primul motiv pentru care iedera poate fi daunatoare, in special pentru dezvoltarea celorlaltor plante. Retineti ca, daca nu o taiati si ingrijiti corespunzator, iedera cel mai probabil va acapara tot spatiul gradinii dvs.
Revenind insa la casele acoperite cu iedera, este recomandat sa optati pentru aceasta planta doar daca structura locuintei este solida. Iedera este o planta cu radacini aeriene, care vor prefera intotdeauna golurile/ crevasele dintre caramizi. Mai mult, daca veti incerca sa smulgeti iedera de pe o fatada prost intretinuta exista un risc mare sa o desprindeti cu totul; asigurati-va tot timpul ca iedera nu ajunga pe sub tigle, in jurul tamplariei din lemn sau sa obstructioneze jgheaburile si scurgerile.
Putem trage o concluzie simpla: indiferent cat de elegant este aspectul unei case vechi acoperite cu iedera, va sfatuim sa nu o folositi. La casele foarte vechi (inainte de 1930) se folosea mortar legat cu var, nu ciment, deci cu o rezistenta scazuta, astfel iedera poate aduce daune. Nici pentru casele pe structura de lemn iedera nu este cea mai favorabila sugestie - cu timpul aceasta poate favoriza putrezirea lemnului si aparitia parazitilor. Un alt material pe care iedera il poate distruge este stucul, iar tencuielile pot fi de asemenea decojte sub greutatea plantei. Cu toate acestea, un studiu recent efectuat de studentii Universitatii Oxford a relevat cateva avantaje demne de retinut pentru aceasta planta agatatoare. Studiul a demonstrat cum iedera poate crea o bariera termoizolanta la exteriorul locuintei, fiind testate locuinte invelite in iedera din Dover si Leicester (Anglia) – pe parcursul sezonului rece iedera a dus la incalzirea temperaturii de la interior cu pana la 15%, iar pentru vara temperatura de la interior a scazut cu pana la 34%. In plus, a demonstat si faptul a iedera poate intr-adevar absorbi substantele poluante din mediul urban, prevenind ca acestea sa ajunga in interiorul louintelor.
Putem asadar concluziona spunand ca iedera pe fatade devine un ajutor si nu doar o grija in plus atunci cand constructia se afla intr-o conditie buna si atunci cand este ingrijita adecvat si constant. Daca sunteti dispusi sa treceti ingrijirea iederei pe lista de activitati regulate pentru casa si gradina (pentru a preveni orice risc), atunci cu siguranta ca fatada dumneavoastra va atrage atat privirile, cat si complimentele.
Surse foto: www.therockplacetn.biz, www.digsdigs.com, www.pinterest.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu