scris de
aCasa la data 18 Jun 2015, 12:44 soluţie
Eu am alta parere despre iedera, dupa ce am urmarit-o timp de 10 ani pe propria-mi casa (apartament de bloc, etaj 2), inainte de a izola peretii cu polistiren.
A crescut intamplator, neplantata de cineva anume. Nu stiu ce soi era, avea frunza medie ca dimensiune si verde. Cand a ajuns la apartamentul meu, primul lucru observat a fost disparitia "igrasiei" din dreptul centurilor, la partea superioara a peretilor. In fiecare an se umezea si se innegrea peretele la partea de sus, sub tavan. Nu cred ca era izolare termica ci absorbtia umezelii de catre planta.
NU are radacini care sa intre adanc in tencuiala, in rosturi, etc. Prinderea de zid este facuta doar cu niste ventuze foarte puternice, incadrate cu ramificatii dese, dar nu lungi. Prin ele trage umezeala din zid, in concluzie consider ca este "Medicul zidurilor", mai ales in zonele umede sau cu infiltratii de apa.
Nu creste deasa, infoiata. Orice mladita noua care apare (si apar multe, viteza de crestere este intr-adevar mare) dupa ce creste 10-15 cm in lungime, daca nu are suport de prindere, se desprinde si cade, astfel incat stratul de frunzis nu este mai gros de 10 cm, dar suficient sa umbreasca peretele toata vara si sa sporeasca confortul in casa.
Nu a trebuit sa o tund vreodata, ea ocolind golurile ferestrelor. Este adevarat, s-a prins de tamplarie, dar nu si de sticla. Ce depasea o anumita lungime, cadea de la sine. Nu am avut niciodata furnici, tantari, sau alte insecte de care ma temeam cand a inceput sa creasca. Inainte de cresterea iederei, aveam deseori surpriza sa ma invadeze cate un roi de furnici, mai ales in verile foarte secetoase.
Regret foarte mult disparitia ei, dupa izolarea blocului. Un "binevoitor" a pus un kg de sare la radacina ei, crezand-o un dusman. Nu stiu insa cum ar fi supravietuit agatata de un perete impermeabil!
O recomand in orice situatie. Desi afirmata in gluma, zicala ca iedera rezolva inabilitatile arhitectului din proiectare este un mare adevar. Cred ca ea este singura care ar rezolva pozitiv imaginea Casei Parlamentului.
Unele varietati, precum iedera comuna este incriminata pentru distrugerea suprafetelor cladirilor din cauza radacinilor aeriene care se prind de crevasele dintre caramizi. Exista varietati de iedera, precum iedera de Boston care se foloseste de tentacule cu ventuze pentru a se prinde de structuri