Imbogatiti camerele de zi cu detalii arhitecturale!
Amenajarea camerei de zi nu se refera doar la mobilier si decoratiuni, detaliile arhitecturale definind o latura care sporeste profunzimea stilului ales!
Iar prin detalii arhitecturale ne referim la o gama ce cuprinde elemente decorative de la grinzi aparente si nise pana la decoratiuni din ipsos pentru tavane sau pereti si ancadramente pentru usi si pereti. Prin amplasarea acestora in camerele de zi obtineti o amenajare structurata si reliefata, plina de bogatie.
Fie ca stilul camerei dumneavoastra de zi este unul clasic sau unul modern, daca alegeti sa va jucati cu detaliile este sa bine sa incepeti prin a observa modul in care acel stil este exprimat prin arhitectura. In general, stilul modern se bazeaza pe amenajari simple si minimaliste, in vreme ce stilul clasic configureaza decoratiuni mai bogate, mai ales pentru ferestre, pereti, usi si tavane. Puteti asadar spune ca detaliile arhitecturale se apropie mai mult de clasic, insa aici apare si farmecul inedit al unei amenajari ce mediaza doua stiluri care nu prezinta foarte multe elemente comune! Mai mult, daca detineti o amenajare clasica, de ce sa nu ii cresteti asadar valoarea decorativa?
Utilizati grinzi aparente
Grinzile aparente constituie o alegere stilata si un element esential mai ales in amenajarile traditionale. Puteti implementa grinzile aparente intr-un decor minimalist pentru camera de zi, atat timp cat nu optati pentru lemn masiv, ci va decideti asupra unor elemente din lemn de esenta moale. Acestea sunt si mai usor de instalat, oferind totusi caldura si intimitatea specifica. Retineti ca este foarte important sa alegeti tipul de grinzi in functie de scara constructiei, pentru a nu supraincarca aspectul camerei de zi.
Acordati atentie peretilor
Daca detaliile arhitecturale lipsesc cu desavarsire din camera de zi, puteti adauga profile decorative. Prezenta unor lambriuri sau panouri decorative ajuta intotdeauna, si se pot chiar vopsi intr-o culoare contrastanta cu cea a peretului. In general este bine ca acestea sa fie situate la distanta una fata de cealalta, aceasta fiind determinata de grosimea profilelor si panourilor utilizate. Distanta fata de pardoseala este bines a fie mai mare de 10cm, si se poate completa cu o plinta decorativa care poate sa contina chiar si instalatii. Sfatul nostru este sa trasati cu creionul contururile cadrelor pe care vreti sa le amplasati pe perete, pentru a va asigura ca dimensiunile si distantele sunt echilibrate cu cele ale camerei de zi.
Decorati arcadele
Aceasta modalitate este foarte potrivita daca trecerea catre camera de zi se face printr-o arcada. Decorati-o cu profile de ancadrament care pot contine coloane, onduleuri sau perforatii. Acestea dau impresia de volum in amenajare, si ajuta foarte mult mai ales daca peretii sunt simpli. Atentie insa la dimensiunea locuintei, deoarece o astfel de abordare micsoreaza vizibil spatiul.
Imbogatiti tavanul
Nu exludeti tavanul din amenajarea dumneavoastra, insa modificarea detaliilor arhitecturale ale acestui element constructiv necesita o abordare mai simplista pentru restul camerei, mai ales daca nu dispuneti de o camera de zi cu dimensiuni generoase. Oferta este vasta, mergand cel mai adesea pe tavane suspendate sau extensibile sau pe scafe din ipsos sau polistiren aplicate tavanelor deja existente. Ultima varianta aduce iarasi in prim plan impactul generat prin alaturarea stilului clasic cu cel modernist.
Nu uitati de seminee
Faceti din semineu piesa centrala a camerei de zi, amenajand de asemenea un placaj din caramida sau piatra aparenta, sau chiar granit. Culoarea este de asemenea un factor important, ramanand la alegerea dumneavoastra daca va bazati doar pe structura materialului, sau daca ii schimbati culoarea pentru un contrast mai bine pus in evidenta. Mai mult, faceti camera sa para mai inalta amenajand placajul de la nivelul pardoselii si pana la tavan.
Bucurati-va asadar de o camera de zi decorata cu elemente care se pot cu usurinta mula pe mai multe stiluri de amenajare si care, indiferent ce ati alege, vor oferi impresia de spatietate! Va bucurati deja de o astfel de amenajare? Aratati-ne sugestiile dumneavoastra de amplasare a detaliilor arhitecturale!
Surse foto: www.trypei.com, www.bhg.com, www.elementsofstyle.com, www.interiorfind.com, www.furniture.trendzona.com, www.jpsinteractice.org.