Descoperă cele mai importante beneficii ale tavanelor casetate
Tavanele casetate, care mai sunt cunoscute si sub denumirea de tavane false, reprezinta o solutie tehnica pentru modernizarea unui spatiu. Tavanele casetate pot fi utilizate in locuinte, dar se folosesc, mai ales, in cladiri de birouri, spatii comerciale, clinici, spitale, scoli si cinematografe. Rolul principal al tavanelor casetate este estetic, deoarece ele „ascund” de ochii privitorilor diverse tipuri de instalatii electrice, tavane nefinisate, grinzi, tubulaturi de ventilatii si sprinklere.
Principalele beneficii
Tavanele casetate au o multitudine de beneficii pentru un spatiu, care pot varia in functie de materialele din care sunt fabricate. De regula, materialele de baza din componenta tavanelor casetate sunt fibra minerala, gips cartonul, vata minerala bazaltica si metalul.
Rezistenta la umezeala. Unele tavane casetate, datorita proprietatilor materialelor din care sunt fabricate sau pentru ca sunt tratate cu substante speciale, au o rezistenta crescuta la umezeala si, de aceea, nu dezvolta bacterii sau mucegaiuri.
Nu iau foc. Tavanele casetate din gips carton si din vata minerala bazaltica sunt incombustibile. Vata minerala bazaltica detine cea mai inalta clasa europeana de reactie la foc.
Izoleaza fonic. Tavanele casetate imbunatatesc acustica unui spatiu, deoarece absorb zgomotul ambiental si reduc ecoul.
Reflecta lumina. Tavanele casetate deschise la culoare reflecta lumina.
Contribuie la izolarea termica. Prin perna de aer care se formeaza intre tavanul casetat si planseu, tavanele casetate contribuie la izolarea termica a spatiului in care sunt montate. De asemenea, ele reduc inaltimea incaperilor, ceea ce se traduce intr-un volum mai mic de incalzi.
Cum se monteaza tavanele casetate
Tavanele casetate, care pot fi albe sau colorate, netede sau cu diverse modele si perforatii, se monteaza destul de usor, pe o structura metalica aparenta sau ascunsa. In procesul de montare se folosesc niste accesorii speciale pentru tavanele casetate, cum ar fi tirantii cu bucla, piesele de prelungire pentru tiranti, piesele de agatare pentru profile, profilele de rigidizare si profilele secundare. Dupa montare, unele tavane casetate pot fi acoperite cu vopsea lavabila.