Importanta covoraselor de intrare in sezonul rece!
Asa cum in fiecare sezon rece, in special iarna atunci cand ninge, fiecare gospodarie necesita mici adaptari sau interventii de natura tehnica pentru a face fata unui climat cu grade minus si unui surplus de precipitatii cu forme diverse, este bine de stiut ca un factor necesar si important, care nu este de ignorat, este dotarea intrarilor cu sisteme antialunecare. Daca pe tot parcursului anului problema de stopare a prafului sau a umiditatii este cu succes rezolvata de stergatoarele de intrare, pe timpul rece importanta lor este si mai bine punctata prin solutionarea problemei de alunecare.
Este adevarat ca prezenta unui covor la o intrare de obicei este usor neobservata, dar atunci cand riscul de alunecare este ridicat, reprezinta o solutie inteligenta de protectie pentru traficul pietonal, care in locurile publice este intotdeauna foarte variat, cuprinzand varsta omului-copil, varsta omului-grabit sau varsta omului- batran.
Rolul covoraselor este sa reziste la uzura tipica sezonului rece, ce imbina o forma mai complexa decat noroiul si praful, cum ar fi gheata pe care se aluneca, zapada care se topeste cand ajunge in interior, sarea si alte substante folosite de serviciile publice la deszapezire, etc. Aceasta inseamna ca orice intrare publica sau rezidentiala este bine sa fie dotata cu covorase de intrare, bine selectate ca model, atat in interior cat si in exterior. Surprinzator, dar pe perioada iernii, regula celor 3 zone, care cuprinde zona 1- de exterior, zona 2- sub copertina sau intre usile de intare si zona 3- de interior, joaca un rol corespunzator la dotarea unei cladiri, dar noi incercam pe cat posibil sa va indrumam catre o intrare dotata cu minim 2 covorase atat in exterior, cat si interior.
De ce este important sa avem un covoras in exterior?
Un covoras de exterior este extrem de necesar pentru intrare din 2 motive principale: inlatura murdaria grea, cum ar fi pietrisul, frunzele, noroiul, nisipul, zapada, s.a, si ofera o siguranta de antialunecare pe timp de ploaie si inghet. La fel de important este sa alegem un covor cat mai potrivit din punct de vedere tehnic si pe o durata de timp mai indelungata. Pentru aceasta o sa enuntam cateva aspecte care fac diferenta intre un covor conceput pentru uz pofesional si un covor fabricat pentru uz personal, adica casnic. In primul si in primul rand conteaza compozitia materialului, care este bine sa fie din cauciuc natural sau din cauciuc nitrilic (Acrilonitril Butadien Stiren, cunoscut de asemenea ca si NBR). Covorul din cauciuc natural este cel mai uzual in folosire, deoarece este mai accesibil in modele si dimensiuni. Covorul din cauciuc nitrilic este recomandat pentru intrarile unde se cere neaparat o rezistenta ridicata la tractiune si mentinerea proprietatilor dupa expunerea la caldura, ulei si substante chimice . Ambele optiuni depasesc semnificativ modelele de covorase compuse din plastic, care de obicei se uzeaza in timpul unui sezon rece, care nu au o aderenta potrivita pe suprafete netede, adica necesita prins in mai multe locuri, rezultat care duce la o intretinere mai dificila, fiind un aspect foarte important pentru reducerea uzurei si eficientei covorului.
Un alt aspect caracteristic modelelor de exterior este sa aiba drenaj, adica orificii rotunde sau in forma de valuri, sau sa reprezinte o impletitura de fire din cauciuc, tip spaghete, astfel ca pe timp de ploaie sa treaca apa prin ele pentru a mentine suprafata exterioara a covorului mereu aderenta. Un alt beneficiu la modelele cu drenaj este ca sunt usor de intretinut, isi mentin un aspect estetic potrivit datorita faptului ca murdaria razuita de pe talpile de incaltaminte sau rotile de la carucioare se depoziteaza sub covor, care la sfarsitul programului poate fi maturata.
Un alt avantaj al covoraselor profesionale de exterior, valabil in special la modelele cu dimensiuni standard, este faptul ca au incluse marginile perimetrale pe tetis, care usureaza traficul cu carucioare si scade riscul de impiedicare.
Modelele de covorase din cauciuc creeaza un confort in utilizare prin faptul ca sunt rezistente la tractiuni, pot fi mai usor curatate de stratul de gheata aparut peste noapte, prin simpla scuturare sau dezbatere cu o forta umana, pe cand un covor din plastic este extrem de rigid si poate usor sa cedeze prin rupere.
Rezumand cele prezentate mai sus, atunci cand trebuie sa ne dotam intrarea cu un covor de exterior, care in sezonul rece este foarte important pentru a proteja traficul pietonal de la riscul de alunecare, este bine de luat in calcul utilizarea lui pe tot parcursul anului, astfel va fi o bariera pentru murdarie si un sistem antiderapant pe timp de iarna.
Continuand ideea generala de a avea 2 covorase in dotare la aceeasi intrare, un rol aparte il are covorasul de interior, care reprezinta o combinatie din 2 straturi: un strat superior din material textil si unul inferior din cauciuc. Stratul textil este destinat pentru razuirea murdariei fine si in mod special pentru absorbtia umiditatii, care este usor transportata prin talpa incaltamintei, din exterior spre interior.
Un covor de interior trebuie ales in dependenta de locul de utilizare, adica trebuie sa corespunda cu intensitatea de trafic estimata, cu posibilitatile tehnice de amplasare (de ex. daca usa se deschide in interior atunci trebuie sa ne asiguram ca inaltimea tocului ne permite punerea unui covor sub raza de deschidere ), design-ul si culoarea aleasa sa fie apropiate de ambientul din interior, dimensiunea necesara sa asigure o eficienta reala si alte cateva aspecte ce transpun in mod clar latura profesionala a covoraselor.
O caracteristica specifica covoraselor profesionale este faptul ca sunt concepute pentru un trafic variat, cantitativ ridicat si confortabil datorita unei evolutii rapide a stilului de viata. De aceea pe piata internationala nu se vor intalni covorase pentru uz profesional mai mici de 60 x 90 cm (cu exceptia unor cazuri cum ar fi dimens. 60 x 80 cm). Explicatia acestui fenomen este de natura tehnica, care spune ca, pentru dotarea unei intrari publice (comerciale, industriale, administrative etc) este necesar minimul de 60 x 90 cm, deoarece latura de 90 cm trebuie sa fie paralela cu usa de la intrare si simetrica cu latimea usii standard care in majoritatea cazurilor este intre 80 si 100 cm. Latura de 60 cm reprezinta un minim necesar pentru a fi calcata de doua picioare, fiind in directia de mers.
In sezonul rece deseori lucrurile se schimba conform timpului sau momentului, mai putin conform unor regulamente sau norme bine stabilite de organele competente, de aceea in fiecare iarna am observat in repetate ori aceeasi imagine: folosirea alternativei clasice pentru dotarea intrarii - cartonul.
Initial am abordat ca solutie de combatere a zapezii sau umiditatii crescute sau din motive financiare, dar analizand mai in detaliu aceasta situatie, am concluzionat ca reprezinta o alternativa gresita. Majoritatea folosesc orice carton, fara sa conteze ce este inscriptionat pe el si daca are vreo legatura cu serviciul prestat, daca este un carton mat sau lucios etc .
O alta idee importanta este ca aceasta solutie nu este de scurta durata, ci de extrem de scurta durata, adica doar cateva ore in timpul unui program de zi. Astfel obtinem o situatie ce ne consuma mai mult timp pentru a putea desfasura o activitate in conditii optime si mai productive, luand in calcul ca acest carton se inmoaie si trebuie schimbat cu altul, daca este interes sa nu alunece pe el cineva, creand in acelasi timp o imagine mai putin favorabila, in special in domeniul alimentar.
Aceasta alternativa de a stopa umiditatea am intalnit-o la unele dintre intrarile comerciale, cum ar fi magazinele alimentare, magazinele de piese auto, farmaciile, benzinariile, punctele de schimb valutar, sau unitatile publice, precum intrarile din gara auto, gara de tren, punctele postale, scoli, gimnazii si chiar universitati, s.a.