Jean Nouvel explica de ce nu a participat la inaugurarea salii de concerte Philharmonie de Paris
Mult asteptata sala de concerte Philharmonie de Paris a avut deschiderea oficiala pe 14 ianuarie 2015. Proiectul s-a finalizat in decursul a sapte ani, datorita numeroaselor intarzieri aparute pe fondul bugetului. Insa parintele proiectului, arhitectul francez Jean Nouvel, considera ca sala de concerte a fost inaugurata prea devreme.
Proiectul Philharmonie de Paris a beneficiat de un buget de 386 milioane de euro, iar o data cu aceasta suma au aparut si o serie de probleme. Planul initial propusese ca sala de concerte sa fie inaugurata in urma cu doi ani, dar bugetul initial s-a triplat pe durata celor sapte ani. Multi considera ca vinovatul incurcaturii este insusi Jean Nouvel, insa acesta isi sustine punctul de vedere printr-un argument publicat in cotidianul Le Monde:
“Numeroase articole aparute recent in media afirma ca legatura directa dintre depasirea bugetului initial al proiectului si modificarile care i-au fost aduse pe parcurs s-a produs din vina mea. Aceste afirmatii sunt nefondate si aduc prejudicii atat mie cat si companiei Ateliers Jean Nouvel. Nu voi tolera acuzatiile peiorative si defaimatoare care mi se aduc.
Afirm cu tarie ca nu din cauza mea a fost depasit bugetul. Raportul facut public de Curtea de Conturi in februarie 2012 mentioneaza 'management de proiect impropriu' si 'multe intarzieri datorate fluctuatiilor in arbitrajul public' care 'au influentat in mod evident costurile' ".
Jean Nouvel considera ca Philharmonie de Paris au fost inaugurata prea devreme si deoarece nu a fost facut un test prealabil al acusticii cladirii. “Cladirea Philharmonie se deschide astazi. Prea devreme. Cladirea nu este finalizata. Nu au fost realizate teste de acustica pentru sala de concerte”, spune Nouvel. “Programul nu a permis ca cerintele arhitecturale si tehnice sa fie respectate. Si asta in ciuda tuturor avertismentelor pe care le fac inca din 2013.”
Cu toate acestea, cotidianul englezesc The Guardian mentioneaza ca sala a dovedit o acustica excelenta la concertul de gala desfasurat la ceremonia de deschidere, datorita celor patru grupuri de ingineri acusticieni. Pe langa capacitatea de 2,400 de locuri, Philharmonie de Paris include si un spatiu de expozitii, sase camere de repetitii si doua restaurante.
Mai multe informatii aici: www.classicalite.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu