La turnul lui Jean Nouvel din Cipru plantele tasnesc prin pereti
Pentru a se potrivi cu climatul mediteraneean, echipa de proiectanti de la biroul Jean Nouvel a propus o cladire protejata de un „sistem natural de brisoleil-uri”, cu o fatada in care numeroasele goluri au fost ocupate de diferite plante. Pe fatada sudica, care va primi cea mai mare cantitate de lumina, arhitectii au prevazut o serie de balcoane ample, pe toata lungimea acesteia in care au fost amplasate jardiniere care sunt acum cultivate cu vegetatie bogata. Spatiile respective deservesc fie apartamente fie zonele de birouri.
Peretii albi de pe fatadele de est si vest sunt perforate, avand o serie de decupaje in forma patrata ce creaza modele geometrice interesante umplute la randul lor cu plante.
„Un brisoleil natural, care atinge maximul de dezvoltare in lunile de vara, protejeaza apartamentele de caldura torida pe tot parcursul zilei, in vreme ce pe perioada iernii isi pierde din frunze si permite astfel luminii naturale sa ajunga cat mai adanc in interioare” explica pe larg un reprezentant de la Nice Day, dezvoltatorul proiectuilui.
Spre deosebire de celelalte fatade, cea de nord este pastrata simpla, cu niste balcoane curbe dar in care nu a fost prevazuta vegetatie. „Suprafetele grafice de pe est si vest precum si tratarea fatadei sudice lasa loc unei elevatii tri-dimensionale pe partea de nord” declara dezvoltatorul. „Se creeaza senzatia ca volumul se extinde si se contracta pe masura ce balcoanele gliseaza inauntru si in afara, modificandu-si adancimea”.
Turnul este cunoscut sub denumirea „Peretii albi”, contine 18 niveluri supra-terane si trei subterane destinate spatiilor de parcare. Spatiile comerciale au fost amenajate la primele doua etaje, urmate de sase niveluri de spatii de birouri. Apartamentele se gasesc la urmatoarele zece niveluri, inclusiv un nivel de penthouse si o gradina care ocupa integral doua niveluri.
Atat apartamentele cat si spatiile pentru birouri beneficiaza de zone de zi deschise, menite sa ofere un spatiu de respiro mai rocoros in momentele caniculare ale zilelor de vara. Acelasi rol il au si balcoanele de pe fatada nordica, care nu sunt sub influenta directa a razelor soarelui.
Combinatia inspirata dintre anvelopanta traforata si zonele vegetale asigura locuitorilor cladirii un micro-climat interior cu aer proaspat, mai racoros si un mediu de trai mai placut.