Lemnul compozit: sfaturi de intretinere de la producator
Situat intre doi poli opusi, acela al industriei lemnului si cel al materialelor plastice, lemnul compozit uneste beneficiile ambelor, eliminand inconvenientele legate de intretinere. Lemnul compozit este un produs care imbina frumusetea lemnului si calitatile mecanice ale maselor plastice, mai ales in mediile caracterizate de umiditate.
Materialul compozit, in comparatie cu produsele din lemn, este mai rezistent la actiunea diverselor substante. Contactul dintre un profil de lemn plastifiat si acestea nu provoaca o degradare propriu zisa ci mai degraba lasa o urma, mai mult sau mai putin vizibila. Cu toate acestea este necesar sa se intervina rapid pentru a indeparta petele, impiedicand astfel ca acestea sa fie absorbite si uscate de caldura soarelui; dificultatea ca acestea sa fie inlaturate creste pe masura ce trece timpul. Asa zisa „sensibilitate” a produsului la diverse substante si vizibilitatea petelor depinde atat de finisajul profilului (lucios sau periat) cat si de culoarea acestuia.
Bencomp recomanda ca praful, frunzele si alte tipuri de murdarie de pe pardoseala sa fie inlaturate cu jet de apa la presiune medie si detergent diluat. In schimb mucegaiul poate fi indepartat cu o solutie diluata de clor activ. Petele de grasime pot fi curatate cu un detergent degresant dar si cu peria metalica.
Eventualele zgarieturi de pe produsele din lemn compozit pot fi minimizate prin stergerea cu smirghel foarte fin iar in cazul deck ului este posibil sa se intervina cu o perie de sarma metalica, in sensul rizurilor lamelei. In ambele cazuri, zona tratata initial va capata o nuanta putin diferita, care va disparea treptat in timp, aspectul ramanand uniform.
Lemnul compozit este o solutie eleganta pentru amenajari exterioare cu intretinere minima iar Bencomp este unicul producator roman al acestui material.