Lemnul masiv reciclat dă textură şi culoare exteriorului unei case
Aceasta locuinta unifamiliala din Delaware este o combinatie de design modern si elemente traditionale, arhitectura rurala si multe materiale reciclate. Casa a fost construita cu lemn de la un hambar din apropiere propus spre demolare. In acest fel s-au refolosit materialele si s-a redus simtitor cantitatea de deseuri rezultata in urma lucrarilor de construire. Biroul de proiectare DIGSAU s-a inspirat din tehnicile traditionale de construire iar locuinta reuseste sa se integreze in peisaj ajutata fiind de paleta de materiale folosita.
Casa poarta denumirea „Rural Loft” si se afla intr-o zona agricola din Delaware. Volumetria si materialele folosite amintesc de arhitectura vernaculara si de zecile de hambare presarate peste campuri. Avand in vedere ca anvelopanta a fost integral realizata din sipci refolosite de lemn masiv, apectul exterior pastreaza ceva din frumusetea structurilor locale. Scandurile din lemn au fost montate pe o structura din sipci asfel incat stratul de aer ventilat sa asigure o buna pastrare in timp a lemnului, permitandu-i acestuia sa imbatraneasca in mod natural. Textura si nuantele lemnului vor face ca in timp volumul casei sa se integreze placut in peisaj, imprumutand din cromatica naturii.
La interior spatiile au fost organizate in jurul unui nucleu central definit de bai, depozitari si spatiul tehnic. Spatiul total avand o suprafata de 260 mp prevede o zona de zi cu bucatarie, loc de luat masa si zona de discutii precum si o zona de noapte compusa din trei dormitoare. Interioarele sunt flexibile, putand fi adaptate nevoilor familiei cu ajutorul peretilor mobili. Usi glisante asigura legatura directa cu terasele exterioare, estompand granita dintre interior si natura.
Afla mai departe povestea renovarii unei vechi case de ţară. Biroul belgian de proiectare Atelier Tom Vanhee a lucrat la renovarea unei vechi case de tara cu exterior din caramida astfel incat sa o transforme intr-o locuinta eficienta si moderna. Avand un acoperis cu panta mare (specific zonei rurale belgiene), casa pastreaza ceva din formele originale la care s-au adaugat doua volume similare. Purtand denumirea Casa Aartrijke, dupa numele satului din apropiere, noua casa a fost prevazuta cu o serie de sisteme si echipamente menite sa ii asigure un consum redus de energie si un grad sporit de confort.