Locuinta construita pe coasta Norvegiei
Cum ar trebui construita o locuinta care sa profite de cadrul natural si perspectivele deosebite oferite de relieful accidentat al coastei de vest a Norvegiei, dar al carei impact asupra acestuia sa fie cat mai mic posibil? Pentru firma de arhitectura Rever&Drage, raspunsul a fost casa Hytte Arsund, o locuinta finisata in lambriu de lemn, cu vitraje generoase orientate spre zone strategic alese. Construita sa inlocuiasca o veche casa de vacanta, volumele cu forme simple si estetica contemporana folosesc materiale reciclate si naturale.
Asezate pe creasta unui fiord, volumele casei au fost amplasate pe fundatiile cladirii originale. Din vechea proprietate s-a pastrat doar piscina si o anexa care a fost renovata. Fatada din sita de lemn si acoperisul in panta au fost integrate in compozitia noii cladiri pentru asigurarea unei continuitati vizuale. Sub actiunea vantului si a umiditatii lemnul va invechi frumos, tonurile galbui estompandu-se pentru a uniformiza fatadele mascand prezenta lor in restul de vegetatie.
Pentru a obtine un contrast cu fatada rustica, arhitectii au adaugat camere noi, moderne, modulabile, suspendate pe stalpi. Aceste module sunt extensii ce stau in consola, agatate deasupra vaii ce se deschide spre golf.
Vitraje generoase au fost astfel amplasate incat sa ofere interioarelor posibilitatea de a privi catre peisajul deosebit al coastei, incadrand ,asemeni unor rame de tablou, imagini cu marea sau cu padurea.
Interioarele au fost aproape integral finisate cu lemn natur, iar mobilarea a fost pastrata la minimul necesar. Spatiile comune se afla intr-o zona deschisa, ce gazduieste bucataria, locul de luat masa si zona pentru discutii. De aici, prin intermediul unor vitraje glisante se poate ajunge pe terasa exterioara. Un semineu din beton precum si un godin amplasat in celalalt capat al spatiului asigura incalzirea treptata a incaperii, in vreme ce placile furniruite ale tavanelor si peretii vopsiti intr-o nuanta inchisa ofera interioarelor o atmosfera primitoare si confortabila. O scara amplasata in spatele semineului permite accesul intr-o zona de birou amenajata intr-un volum la mezanin. Dormitoarele au fost amenajate in doua module individuale, orientate spre mare amplaste in partea opusa a casei. Camera mai mica este accesata printr-un set de trepte din holul de la intrare iar dormitorul matrimonial este intr-un volum separat, impreuna cu zona de dressing si baia proprie.
Desi este o casa de vacanta, arhitectii au luat in calcul asigurarea unei eficiente energetice ridicate astfel incat costurile de intretinere sa fie reduse fara a face compromisuri in privinta confortului si a dotarilor oferite familiei.