Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Locuinta parazit deasupra unei constructii din anii ’60 din Italia

Locuinta parazit deasupra unei constructii din anii ’60 din Italia

Luandu-si numele de la o formatiune geologica stratificata, casa Esker este o structura parazit dezvoltata si construita deasupra unei alte locuinte datand din perioada anilor ’60. Noul volum, proiectat de echipa londoneza Plasma Studio in San Cnadida, Italia, se deosebeste de cladirea existenta printr-o morfologie si o organizarea complet diferita. Construita dintr-o serie de cadre din lemn si metal, volumetria cu forme interesante ofera suficient spatiu exterior dar si o anvelopanta pe care copii se pot catara.

 

Datorita geometriei ciudate, cu forme inclinate si frante sub diferite unghiuri a fost necesar ca echipa de arhitecti sa proiecteze casa cu ajutorul unor programe speciale de modelare 3D pentru a fi siguri ca structura este realizabila. Fiind o casa parazit, aceasta a inceput prin a copia structura imobilului peste care urma sa fie construita dupa care forma volumetrica a evoluat abordand o estetica moderna. Avand in vedere ca imobilul existent avea doua aripi cu inaltimi diferite, arhitectii au pornit de la o schema simpla cu doua volume asezate in T, care sa pastreze suficient spatiu si pentru terasele exterioare amenajate spre sud.

 

 

Arhitectii au inceput procesul de concepere de la pozitia scarii exterioare, folosind modulul fiecarei trepte la care au adaugat cadre arcuite ce au compus noile volume. Prin pastrarea zonei de acces pe partea de nord s-a permis crearea unui spatiu de legatura, a unei articulatii intre cele doua zone ale casei. Volumul mai jos de pe vest a fost amenajat astfel incat sa gazduiasca zona de zi, in timp ce volumul pozitionat mai sus contine dormitorul matrimonial cu spatiile anexa, alte doua dormitoare si bucataria.

 

Interioarele au forme care reflecta in mare masura geometria exteriara cu suprafete plane pozitionate sub diferite unghiuri menite sa accentueze fluiditatea spatiala. Caracteristicile acestora sunt determinate de trecerea de la planul cartezian determinat in parte de structura cladirii existente si cerintele functionale, catre o morfologie mai fluida si organica.

 

De la scara exterioara, a fost preluat rimul in care au fost pozitionate profilele definind o noua topografie, un relief artificial care poate fi folosit de copii pentru a se catara sau pentru a sta la diferite inaltimi si a admira privelistile. Aceste cadre, unele dintre ele realizate din metal si alte din lemn de provenienta locala, au protejat peretii prefabricati si acoperisul pana cand s-au definitivat lucrarile la noua casa. Avand suficient spatiu exterior amenajat pe terasa vechiului imobil, proprietarii se pot bucura in liniste de perspective impresionante catre oras.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Locuinta parazit deasupra unei constructii din anii ’60 din Italia

Blocurile modulare din beton, prin versatilitatea și durabilitatea lor, se impun ca un element esențial în agricultura modernă. Acestea aduc soluții la provocări vechi și noi, oferind fermierilor instrumentele necesare pentru a progresa și a răspunde cerințelor pieței. Într-o eră a inovației, marchează un pas înainte, redefinind eficiența în domeniul agricol.

Locuinta parazit deasupra unei constructii din anii ’60 din Italia

„În momentul în care intri într-un spațiu public, de exemplu, un plan al clădirii este util oricui. Pentru un nevăzător, dacă are această hartă, el poate avea independență. Nu este necesar să ai în permanență pe cineva lângă tine care să te ajute, e foarte simplu să facem asta. În arhitectură, noi putem să utilizăm în multe situații această nouă unealtă de comunicare, alfabetul tactil al culorilor. Ne dorim să aplicăm concret această teorie în urma unei serii de workshopuri. Pe de altă parte, noi, cei care vedem, în anumite situații de urgență, putem deveni nevăzători, iar noi nu avem abilitatea de adaptare pe care nevăzătorii o au. Asta înseamnă că facem un limbaj comun. Sunt zece texturi care trebuie învățate și, care, ne ajută pe toți, nu doar pe nevăzători”, a declarat arh. Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania.

Platforma educațională „Bine în culori” a fost primită cu entuziasm de persoanele cu deficiențe de vedere prezente la eveniment, care au avut ocazia să o și testeze, în cadrul workshop-ului. Una dintre aceste persoane este Sebastian Zabulică, un tânăr student la Arhitectură, care a fost diagnosticat recent cu o boală caracterizată prin pierderea progresivă a vederii.

„Această platformă este un ajutor extraordinar pentru nevăzători, atât pentru cei care studiază, cât și pentru cei care, pe viitor, vor dori să lucreze. Chiar și în arhitectură. Eu sunt student la Arhitectură și datorită acestei platforme, am încredere că voi putea să și profesez”, a declarat Sebastian Zabulică.

Locuinta parazit deasupra unei constructii din anii ’60 din Italia

Alfabetul Scripor

Alfabetul tactil al culorilor – cunoscut sub numele de alfabetul Scripor, a fost numit după creatorul acestuia, Tudor Scripor. Cuvântul – „culoare” – indiferent de limbă, dialect, cultură, zonă geografică – a fost redus la un simbol, unic, simplu și universal. Culoarea este reprezentată printr-o combinație de puncte, acestea fiind poziționate într-o celulă asemănătoare alfabetului Braille. Folosind principiul Designului Universal, algoritmul alfabetului Scripor se bazează pe teoria culorilor, recunoscută la nivel internațional prin reprezentarea celor trei culori primare: ROȘU, GALBEN, ALBASTRU; culorilor secundare: PORTOCALIU, VERDE, MOV; culorii terțiare MARO; culorilor acromatice: GRI, ALB și NEGRU. Acest sistem de codare permite nevăzătorilor să citească, să scrie, să identifice, să recunoască și să diferențieze în mod eficient culorile. Pentru această invenție, în 2019, în cadrul Salonului Internațional de Invenții și Inovații de la Geneva, invenția sa a fost distinsă cu Medalia de Aur și Marele Premiu, demonstrând valoarea și impactul său inovator. În 2022, la Conferința Internațională Education 2.0 din Dubai, Tudor Scripor a fost distins cu premiul Outstanding Leadership Award, iar anul acesta, la sediul ONU din Viena, Essl Foundation, organizatoarea uneia dintre cele mai importante conferințe din lume dedicate sprijinirii persoanelor cu dizabilități, i-a acordat lui Tudor Scripor prestigiosul Innovation Award.

BATRA 2023

A șasea ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023 este organizată de Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, și cu sprijinul filialei naționale a OAR. Evenimentul are loc în perioada 20 octombrie - 20 noiembrie, la Cluj-Napoca și în alte 4 orașe din țară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia). Manifestările vor avea loc în săptămâna 20 - 28 octombrie, iar expozițiile vor fi afișate în cele 5 orașe timp de o lună. La Cluj-Napoca, expoziția va putea fi admirată, ca de obicei, în Piața Unirii, la Oradea, în pasajul clădirii Vulturul Negru, la Baia Mare, în Piața Libertății, la Alba Iulia, în Piața Cetății, iar la Satu Mare, pe strada Corneliu Coposu, în zona Someșul. Scopul ediției 2023 este reflectat de tema aleasă, ”(imp)ACT”, respectiv de credința organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea. Partea dificilă este conștientizarea modalității în care se poate produce această schimbare și, mai ales, a felului în care această schimbare să fie în(spre) bine.

Parteneri strategici ai Asociației Zi de Bine: Lidl, UniCredit Bank, E.On și LeRoy Merlin
Parteneri ai Asociației Scripor Alphabet: BATRA
Parteneri locație: Transilvania IT Cluster

Locuinta parazit deasupra unei constructii din anii ’60 din Italia
Rezultate 9 luni/ 2023
Rezultate 9 luni/ 2023

Am cunoscut o cerere consistent mai bună apărută ca urmare a dezvoltării mai accelerate a proiectelor de infrastructură care s-au înscris pe traiectoria pe care ne-o doream de anul trecut. Din păcate, celelalte segmente deși sunt în general pe un trend pozitiv trimestrial nu evoluează la nivelul așteptat. Ne continuăm concentrarea în actualul context pe eficientizarea activității și o rentabilizare a acestor linii de business care suferă și din cauza contextului nefavorabil.” a declarat dna Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.

În primele 9 luni din 2023, segmentul de Instalații și Reciclare, cel mai solid segment al Grupului, a avut o evoluție ușor peste aceeași perioadă din 2022, cu cea mai mare pondere în rezultatele consolidate. Cifra de afaceri, care a ajuns la 387 milioane de lei, și EBITDA, la 44,5 milioane de lei, sunt cu 1% peste primele 9 luni din 2022, în timp ce marja EBITDA s-a păstrat la o valoare de două cifre, la 11,5%.

Comparativ cu primele 9 luni din 2022, evoluția este superioară, observându-se o dinamică bună pe lucrările publice, vizibilă în rezultatele din trimestrul 3, când comparativ cu T3/2022, cifra de afaceri a crescut cu 16%, iar EBITDA cu 85%. Astfel marja EBITDA a fost de 13,4% în trimestru, superioară celei înregistrate la nouă luni. Trendul crescător din lucrările publice va continua să producă efecte pozitive în rezultatele diviziei Instalații și Reciclare până la finalul anului 2023.

Segmentul Granule și Reciclare a avut evoluții mixte în primele 9 luni din 2023, înregistrând o cifră de afaceri de 59,8 milioane de lei, cu 44% mai puțin decât anul trecut dar o rată EBITDA de 9,2%. În timp ce presiunea materiilor prime extracomunitare s-a ameliorat în T3/2023, cererea pentru acest segment a scăzut simțitor pe fondul lipsei de comenzi în continuarea lanțului valoric. În acest climat mixt, afectat de scăderea cererii, atenția s-a îndreptat spre conservarea cotei de piață. Chiar dacă marja EBITDA a segmentului a fost de 9,2% la 9 luni 2023, comparativ cu 11,3% în primele 9 luni din 2022, nivelul poate fi considerat satisfăcător.

Pentru segmentul Ferestre și uși vânzările interne au continuat să crească în T3/2023, ceea ce a determinat evoluții pozitive a EBITDA în valoare nominală (+47% față de T3/2022) și a marjei EBITDA (8,9% în T3/2023 față de 4,8% în T3/2022). Cu toate acestea, deși indică un trend pozitiv, creșterea nu a fost suficientă pentru a atinge niveluri similare primelor 9 luni din 2022, fiind grevată de rezultatele trimestrelor anterioare. Astfel, cifra de afaceri a ajuns la 9 luni/2023 la 37 milioane de lei, cu 15% sub primele 9 luni din 2022, în timp ce EBITDA a ajuns la 151 mii de lei, cu 35% sub aceeași perioadă a anului trecut.

Segmentul de Ambalaje flexibile a înregistrat o cifră de afaceri de 33 milioane de lei, cu 17% mai mare comparativ cu primele 9 luni din 2022, pe fondul creșterii volumelor vândute. Față de primele 9 luni ale anului precedent, pierderea operațională s-a redus cu aproape 3 milioane de lei. Creșterea volumelor este mai lentă decât s-a estimat, cantitățile vândute fiind în continuare sub pragul de rentabilitate. Compania continuă să participe activ la procese competitive de achiziții pentru a atinge masa critică.

Proiectele de investiții

Conform estimărilor, TeraPlast a semnat în T3/2023 contractul de finanțare prin PNRR pentru o nouă centrală fotovoltaică. În prezent, compania așteaptă modificarea unor parametri ai investiției înainte de a demara licitația pentru proiect. Investiția urmează să devină operațională până la 30.06.2024.
Fabrica de folii stretch se află de asemenea în grafic, în această perioadă fiind demarate pregătirile pentru începerea testelor, astfel încât până la finalul anului 2023 să înceapă activitatea de producție.

Estimări 2023

În privința rezultatelor pentru întreg anul 2023, reprezentanții Grupului așteaptă niveluri consolidate similare anului 2022 pentru principalii indicatori financiari.

Estimări 2023
Estimări 2023

Astfel, pentru anul 2023, Grupul TeraPlast estimează o cifră de afaceri de 673,8 milioane de lei și o EBITDA de 56 milioane de lei, motorul Grupului fiind în continuare segmentul Instalații & Reciclare. Pentru aceeași perioadă, marja EBITDA la nivel de Grup este estimată la 8,3%, față de 7,4% la finalul anului 2022, pe fondul îmbunătățirii ușoare a marjelor și a EBITDA pentru segmentele Ferestre și Uși și Ambalaje flexibile. Efectul cererii scăzute este așteptat să continue până la finalul anului pentru segmentul Granule și Reciclare, aspect care se reflectă și în rezultatele estimate, însă care este așteptat să se amelioreze de la începutul anului viitor.

Privind imaginea de ansamblu, ne așteptăm ca finalul de an să ne arate o stabilizare a trendului și o accelerare a ritmului de creștere. Estimăm în 2023 o creștere cu 6% a EBITDA față de 2022, rezultatele fiind influențate de evoluția prețurilor medii care diluează efectul potențial al creșterii volumelor în 2023. Credem că vom vedea în continuare evoluții pozitive ale principalilor indicatori și o îmbunătățire a profitabilității subsidiarelor. Activitatea noastră continuă într-un ritm la fel de susținut către dezvoltarea pe termen lung a Grupului TeraPlast, avem viziunea și capacitatea de a fructifica viitoarele oportunități pe care le vor aduce piețele pe care activăm atât intern, cât și pe piețele externe.” a adăugat dna Birta.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.