Ce lucrări ai de făcut în grădină în luna februarie
A mai ramas putin pana la intrarea in sezonul cald si ne bucuram nespus. Nu ne-am mai preocupat la fel de mult de gradina in ultimele 2-3 luni, dar a venit momentul sa incepem. Calendarul gradinarilor este plin de activitati in luna februarie, pentru fiecare dintre gradini: cea de flori, cea de legume, de fructe etc.
Este important de stiut ca, daca februarie este o luna geroasa, aceste lucrari trebuie amanate pentru luna martie. Norocul nostru ca cea de-a doua luna a anului pare, cel putin pana acum, sa se mentina la temperaturi pozitive. Iata ce este bine sa faci in februarie pentru a avea gradina gata de primavara:
Gradina cu flori
A venit momentul sa plantezi florile de primavara in gradina ta, in cazul in care solul este dezghetat. Bulbii de lalea, narcisa, crin, gladiola sau begonia se vor dezvolta frumos atat timp cat ii si protejezi, in cazul in care va mai da totusi un inghet. Poti planta si butasi de trandafiri in zonele bine luminate din gradina. Pentru alte flori, precum clematite, cercelus, iasomie de iarna sau alte flori care infloresc iarna, se recomanda taierea atat pentru inceperea cresterii, cat si pentru inflorirea din iarna viitoare. Iesirea din iarna e un prilej bun de a verifica frunzele unor plante de boli (de exemplu, pata maronie), iar daca le descoperi, indeparteaza-le.
Gradina cu legume
Tot acum se pregateste si gradina cu legume pentru primavara. Alege parcela de pamant pe care vei face plantarea legumelor, curat-o de plante uscate, apoi acoper-o cu un strat de compost; daca doresti sa pastrezi umiditatea si caldura, o poti acoperi si cu o folie de plastic. Legumele cu care poti incepe plantarea sunt broccoli si varza, deoarece acestea vor da prima recolta in luna mai. Continua cu ceapa, telina, praz, ridichii, morcovi, spanac si sfecla, dar nu te grabi cu dovleceii, vinetele, ardeii, porumbul sau fasolea – asteapta ca temperaturile sa mai creasca (se recomanda plantarea in luna martie). Poti ajuta si cartofii sa germineze mai bine, daca ii asezi intr-o tava sau pe un carton de oua si ii muti intr-un loc racoros, dar luminos.
Pentru cei care au in gradina un sol mai nisipos se recomanda amplasarea unor razoare mici, ridicate usor de la nivelul solului. Solul se va incalzi mai repede si se va drena mai bine.
Gradina cu fructe
Atat timp cat merii si perii sunt inca in stare latenta, poti demara lucrarile de taiere, dar nu taia ciresii, prunii sau piersicii. Acestia vor deveni deosebit de vulnerabili in aceasta perioada, deci cel mai bine este sa ii tai pe timp de vara. Se pot planta acum caisii, nectarinii si piersicii, dar ai grija sa ii protejezi de inflorirea timpurie. A venit si momenul sa acoperi radacinile pomilor fructiferi cu o gramada mica de compost sau cu gunoi de grajd bine putrezit.
Poti incepe sa tai si vita de vie, atat timp cat cunosti procedura corecta; daca nu, cel mai bine este sa apelezi la un specialist. Astfel, vita de vie va da roade ani la rand.
Arbustii fructiferi care dau recolta la sfarsitul verii si toamna pot fi si ei taiati, dar recomandam sa ii eviti pe cei ale caror flori apar la inceputul primaverii deoarece numarul florilor se va rari.
Alte lucrari
Pentru cei care abia care sparg gheata in acest an legat de ingrijirea gradinii, le recomandam acum sa testeze tipul de sol, folosind un kit corespunzator de testare.
Fa-i gazonului o bordura pe margine, pentru a-l putea intretine mai usor.
Aplica ingrasamant plantelor, care sa includa parti egale de fosfor, potasiu si azot (ingrediente principale), dar si magneziu, calciu si sulf (ingrediente secundare).
Verifica jardinierele si ghivecele si muta plantele care au nevoie.
Pregateste hranitorile pentru pasari, astfel incat sa le atragi si sa iti protejeze gradina de daunatori.
Taie si curata gardul viu.
O gradina curata nu ar trebui sa prezinte risc de daunatori, asa ca ai grija sa cureti toate buruienile si frunzele putrezite. In plus, daca te-ai confruntat pana acum cu focul bacterian la pomii fructiferi, recomandam sa aplici acum o substanta pe baza de streptomicina.