Lungimea şi diametrul tijei de împământare pentru paratrăsnet
Lungimea și diametrul tijei de împământare nu afectează numai rezistența sa, ci și caracteristicile de montaj. Deși un diametru mai mare nu are şi o valoare de rezistență mai mare în soluri cu rezistivitate slabă, un miez de oțel mai mare face tijele mai ușor de montat în soluri grele. În Statele Unite este întâlnit diametrul de 17.3 mm, în timp ce în Europa sunt acceptate valori de la 14 mm la 18.3 mm.
Lungimea unui electrod cuprat joacă un rol mult mai mare în măsurarea finală de rezistență și este de la sine înțeleasă nevoia de mai mult timp pentru în montarea unui electrod de împământare mai mare.Underwriters Laboratories listează o tijă de împământare care să fie de cel puțin 8 metri în lungime. Această specificație a fost, evident, creată de inginerii care nu au montat o tijă de împământare şi nu au observat că majoritatea oamenilor nu pot atinge înălţimea de 8 m. Instalarea elecrozilor lungi prin procedura standard este mai periculoasă. Tijele mai scurte sunt mai sigure și mai ușor de montat. De fapt, credem că producatorii ar trebui să standardizeze un sistem de două tije de 1.5 m și un cuplaj, pentru a atinge necesarul de 8 metri lungime totală. Instalațiile ar fi mai rapide, mai ușoare, mai sigure. În plus, logistica de transport și de depozitare pentru tijă de 1.5 m este mult mai simplă decât pentru o tijă cu lungimea de 8 metri.
Sperăm că aceste informații au dat un pic mai mult perspectivă pentru un produs pe care îl utilizați zi de zi: electrodul de împâmântare. Nu toţi electrozii de împământare sunt produşi în acelaşi mod și nici nu au aceaşi tehnică de montaj şi aceaşi utilizare. Instalarea unui sistem necesită un timp de pregătire şi o analiză de preinstalare atentă. O defecțiune a sistemului de legare la pământ pune oamenii și echipamentele electronice, care sunt destul de scumpe, în pericol.
Înțelegerea funcțiilor unui sistem, operaţiile de pregătire și caracteristicile diferitelor componente utilizate pentru punerea în aplicare, va permite contractantului său, instalatorul, luarea unor decizii importante privind achiziţia proiectului. Contractorii, proiectanţii şi managerii de proiect trebuie să înţeleagă faptul că identificarea celui mai ieftin mod de a satisface unele cerinţe poate sfârși prin a costa mai mult.