Materiale traditionale pentru case simple si durabile
Nu demult erau considerate materiale ieftine, rudimentare, dar mai nou, sub impactul preocuparilor pentru ecologie si dezvoltare durabila, canepa, paiele, lutul sau lana au inceput sa devina din nou atractive pentru o serie de constructori. Iata cateva dintre calitatile constructive ale acestor materiale.
Naturale si accesibile cam in orice regiune, astfel de materiale pot fi de origine vegetala, animala sau geologica. Nu vorbim aici despre piatra si lemn, care au ramas intotdeauna, indiferent de perioada istorica, preferate de catre constructori, ci de canepa, paie, lana (de oaie) sau lut.
Canepa Este o planta de la care se folosesc fibrele si lemnul tulpinii pentru a se obtine o “lana” vegetala. Dupa cum probabil stiti, din aceasta lana se trag fire ce sunt folosite in industria textila, dar in constructii se poate folosi masa de lemn si fibre obtina in urma prelucrarii ei. Prin strivirea materialului vegetal, apoi cernerea acestuia ca sa se scape de semintele din compozitie, si eventual defibrare, se obtin baloti, panouri sau rulouri ce sunt folosite ca umpluturi cu valoare izolatoare, umpluturi pentru schelete din lemn, sape (cand este nevoie de sape mai putin dense), in compozitii cu mortar, beton, var, nisip etc.
Avantajele canepii sunt valoarea izolatoare termic, faptul ca nu e atacata de rozatoare (care nu o “gusta”) si, desigur, materialul natural, ecologic, neiritant pentru cel care o manuieste.
Paie Tulpinile de cereale (ovaz, grau, orz etc.) pot fi adunate in baloti care, uscati si comprimati pe dimensiuni similare unii cu altii, pot constitui blocuri constructive. Modul de construire cu ajutorul acestora este variat, existand o serie de modalitati de finisare a acestora. Important de retinut este ca, daca se lucreaza bine, daca paiele sunt bine protejate, de la fundatie pana la acoperis si se are grija sa nu ramana punti termice, casa astfel obtinuta este foarte rezistenta si economica, izolatoa termica ajutand la o mare economie de energie. Pentru ca umiditatea si o serie de vietuitoare le pot afecta (rozatoare, insecte) este insa foarte important modul in care sunt protejate. De obicei, sunt folosite tot materiale naturale (pe o fundatie umpluta cu pietris sau argila se ridica zidul de baloti, care sunt apoi unsi cu un prim strat pe baza de lut, var, sau izolati cu panouri de lemn). Cimentul nu est erecomadat, pentru ca are tendinta sa se crape si sunt sio rigide, impiedicand peretii sa respire.
Lut si argila arsa In mediile traditionale, o serie de case cu un singur nivel sunt construite din chirpici: este vorba de un pamant argilos umed combinat cu nisip si pietris, care se toarna in cofraje, apoi se compacteaza bine. Dupa uscarea chirpiciului, cofrajele sunt scoase, in acest fel peretele putand fi construit pe bucati. Lutul conserva bine caldura si regleaza umiditatea, este ignifug si durabil, in plus e preferat pentru atmosfera sanatoasa, aerul lipsit de acarieni si bacterii pe care il asigura la interior. Lutul folosit pentru pereti poate fi si ars, din el realizandu-se caramizi a caror principala calitate este ca iarna mentin caldura la interior mai mult timp, iar vara pastreaza racoarea inauntru, intarziind patrunderea caldurii de afara. Lutul sau argila arsa pot fi folosite atat pentru construirea unor structuri, cat si ca material de umplere a peretilor, in combinatie cu alte materiale (de exemplu, aschii din lemn).
Pentru izolatii si umpleri: lana de oaie are o serie de calitati, dar cea dintai este capacitatea sa de a absorbi umiditatea (pana la 33% din greutatea sa) fara a-si pierde proprietatile izolatoare. Data find si greutatea sa mica si elasticitatea fibrelor, poate fi trasa in benzi de filtru izolator sau in rulouri. Se foloseste astfel pentru umplerea peretilor cu goluri, a grinzilor din plansee sau ca strat izolator in diverse combinatii tip sendvis. Se poate fixa simplu, atat pe pereti cat si pe plafoane si rampanti, cu ajutorul unor agrafe. Fiind neiritanta pentru piele si caile respiratorii, cel care o manuieste nu are nevoie de o protectie speciala.
Articol de Alina Miron
Dacă nu mai știi exact când a fost ultima oară când ai înlocuit filtrele, am un sistem integrat de monitorizare. El generează automat mesajul de ”filtre blocate” când a venit momentul schimbării.
În cazul avariilor sau problemelor mai complexe, am un sistem de control control digital aMotion care permite accesul de la distanță prin intermediul unui server web: cea mai recentă tehnologie în materie de control al funcționării.
Deci: aer curat și sănătos... instalare rapidă... deranj minim... mai ești și silențios de tot... care e the catch?
Nu există. Livrez exact ce promit, fără ascunzișuri și costuri suplimentare.
Vrei să afli mai multe despre mine? Click aici, acolo vei afla mai multe despre mine.
Contactează echipa ATREA și ei te vor ajuta să mă primești în clasa ta!
POSIBILITĂȚI AVANSATE DE DEFINIRE A PARAMETRILOR LOCALI DE DISCRETIZARE
- Discretizare progresivă la început, la sfârșit, la centru sau la ambele extremități ale elementelor de structură