Micro-locuintele: spatii eficiente economic si energetic
Problema densitatii urbane si a costului de locuire este o problema globala. Pe masura ce unitatile locative devin din ce in ce mai mici exista pericolul ca tipologia „micro-locuintei” sa devina un tip de locuinta provizorie cu valoare sociala nesemnificativa. Exploatand diferentele intre minimul suprafetei construite si maximul suprafetei desfasurate, micro-locuinta Songpa Micro ofera o noua tipologie care isi extinde limitele unitatii locative astfel incat sa includa si o zona de circulatie semi-publica, balcoane si vederi catre exterior.
Cladirea de locuinte din Seoul este o combinatie de spatii private, inconjurate de zone exterioare acoperite, semi-publice, care genereaza o coeziune sociala cu ceilalti vecini. Scopul proiectului a fost de a demonstra ca „spatiul” si „marimea” sunt concepte complet diferite. In privinta flexibilitatii si diversitatii, 14 unitati locative ofera posibilitatea beneficiarilor de a alege sa traiasca intr-un singur modul sau daca nevoile de spatiu sunt mai mari, atunci aceste module pot fi reconfigurate si rearanjate pentru a acomoda toate functiunile solicitate.
In egala masura, interioarele pot fi folosite pentru mai multe tipologii de spatii, de la zone de lucru pana la spatii de expunere si de intalnire. Aceasta flexibilitate permite locuitorilor sa utilizeze mai mult timp imobilul, facand investitia mai eficienta. Nu in ultimul rand, zona de relaxare de la nivelul parterului si subsolul sunt legate spatial de unitatile locative si functioneaza ca o zona de zi pe care o pot folosi la comun.
In vreme ce regulamentul local impune ca imobilele sa fie ridicate de la nivelul terenului pentru a permite parcarea autoturismelor, parterul liber astfel rezultat poate fi folosit pentru a organiza diferite evenimente si spectacole, expozitii de arta sau intruniri. Traficul pietonal este retras de la strada printr-o serie de trepte late, ce genereaza un mini-amfiteatru, asigurand legatura cu spatiul de expunere de la subsol.