Miha Dešman, membru al juriului Romanian Building Awards 2017
Nascut in 1956 la Gornji Grad, Slovenia, a absolvit Facultatea de Arhitectura din Ljubljana in 1981, continuand cu studii postuniversitare la IUAV Venetia, Italia.
Este membru al Asociatiei Arhitectilor Ljubljana unde a fost presedinte intre 2003 - 2006 si membru fondator al Galeriei DESSA din 1982. Impreuna cu Katarina Pirkmajer Dešman a fondat Atelje Dešman (1983 – 2003), iar din 2004 cei doi alaturi de Rok Bogataj, Eva Fiser Berlot si Vlatka Ljubanovic au pus bazele biroului DANS arhitekti.
Autorul a peste 250 de articole si eseuri de arhitectura publicate in carti, reviste de specialitate si on-line, a colaborat cu revista internationala de teorie de arhitectura AB incepand cu 1986, in cadrul careia este editor executiv din 1995. Totodata, este membru al echipei editoriale pentru KRT PUBLISHING HOUSE, editura ce a primit premiul Plečnik la categoria teorie de arhitectura.
De-a lungul carierei de arhitect, proiectele lui Miha Dešman au fost prezentate la numeroase expozitii internationale si in publicatii de specialitate din intreaga lume. A obtinut Premiul Piranesi in 1990, iar in 2004 a fost nominalizat pentru Plečnik Medal. Din 2010 este profesor de istorie si proiectare de arhitectura la Facultatea de Arhitectura - Universitatea din Ljubljana.
Intr-un interviu acordat in anul 2016 revistei Arhitectura-1906 din Romania despre abordarea biroului sau de proiectare, Miha Dešman afirma: „in biroul nostru, DANS arhitekti, cream spatii si cultura in care traim, lucram si socializam. Exploram in mod constient relatia dintre oameni si mediul construit, cautam moduri noi de folosire a spatiului si, in acelasi timp, ne inspiram din principii arhaice de constructie, explorand oportunitatile deschise de construirea sustenabila si posibilitatea de a crea spatii de viata placute”.
Asadar, modul lor de abordare conduce catre o practica de arhitectura ce faciliteaza interactiunea dintre oameni, actioneaza aproape intr-un mod terapeutic imbunatatind modul de viata si dezvoltand imaginatia utilizatorului.
De aceea, proiectele dezvoltate de birou au o puternica dimensiune sociala, precum scoli, gradinite, spitale sau cladiri destinate persoanelor cu nevoi speciale.
Printre temele si ideile explorate de DANS arhitekti se numara sustenabilitatea, tehnologiile noi si cultura contemporana, iar proiectele biroului au primit numeroase premii in cadrul competitiilor de arhitectura:
-Architizer A+ Award, 2016 premiul juriului pentru podul de biciclete pe raul Sara, Bohinjska Bistrica
-Mies Van der Rohe Award 2015 – nominalizare pentru renovarea malurilor de rau si podurilor din Ljubljana
-Brick Award 2014 – nominalizare pentru Hospic House, Ljubljana
-Premiul I National pentru Cea mai buna constructie din lemn din 2013 pentru podul de biciclete pe raul Sara, Bohinjska Bistrica
-Golden Pencil Award 2013 pentru locuinta unifamiliala NMII, Ljubljana
-European Prize for Urban Public Space 2012 - pentru renovarea malurilor de rau si podurilor din Ljubljana
-Plečnik Award 2010 – nominalizare pentru Hospic House, Ljubljana
-Piranesi Award 2008 – nominalizare pentru Institutul de Reabilitare al Republicii Slovenia, Departamentul pentru Copii si Terapie la locul de munca, Ljubljana
-Plečnik Award 2004 – nominalizare pentru Scoala Št. Jurij, Slovenia.
Pana astazi, ca membri ai juriului au mai fost anuntati arhitectul si teoreticianul italian Renato Rizzi, arhitectul Bruno Andresoiu - coordonator al biroului iglooarchitecture si presedinte Igloo media si arhitectul Andrei Serbescu din cadrul ADN Birou de Arhitectura, castigator al Marelui Premiu al editiei precedente RBA cu proiectul Urban Spaces – ansamblu de locuinte pe strada Dogarilor.
Romanian Building Awards este initiat si organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania, Universitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu”, Federaţia Patronatelor Societaţilor din Construcţii si Asociatia Pro Event si are ca misiune promovarea cele mai valoroase proiecte construite in ultimii 2 ani in Romania.