Mobilierul de paleti, perfect si pentru interior - sau nu-i chiar asa?
Mobilierul realizat prin refolosirea paletilor industriali a devenit in ultimii ani o tendinta pe care, nici sa vrem, nu am fi putut-o ignora. Popularitatea din ce in ce mai crescuta a acestui tip de mobilier se datoreaza unei sume de avantaje, dintre care cele mai insemnate ar fi pretul scazut si usurinta punerii in opera. Pe langa asta, mobilierul din paleti sugereaza spatii confortabile, lipsite de pretentii, dar cu multa personalitate. Insa doar pentru ca amenajarile de exterior au adoptat rapid noul trend si l-au implementat in maniere creative, chiar spectaculoase, nu inseamna ca lucrurile stau exact la fel si in cazul amenajarilor interioare.
Sa incepem prin a reaminti la ce se folosesc de fapt paletii si europaletii - ajuta la manipularea marfurilor, de la incarcare/ descarcare si pana la depozitare. Sa continuam prin a spune ( sau mai degraba a aminti) ca depozitele de marfa nu sunt cele mai igienice locuri. Si sa concluzionam printr-o deductie logica: paletii industriali pot fi expusi la umezeala, la o sumedenie de bacterii, paraziti si la alti factori ce sunt departe de orice mediu igienic. Pe langa asta, majoritatea paletilor ce au in compozitie carton sau lemn stratificat contin formaldehida, un compus chimic toxic si nociv.
Cu alte cuvinte, este bine sa nu inchideti ochii la riscurile (mai mult sau mai putin evidente) la care va puteti expune daca alegeti pentru interiorul locuintei mobilier fabricat din paleti. Dar desi riscurile sunt ridicate, exista si metode prin care le puteti preveni:
- Examinati bine paletii inainte de a-i alege si asigurati-va ca sunt cat se poate de curati, fara pete, si ca nu degaja mirosuri neplacute.
- Inspectati marcajele regasite pe paleti, care va indica daca acestia sunt autorizati sau nu, locul de provenienta si modul in care acestia au fost folositi. Cand marcajele lipsesc inseamna ca paletii au fost, cel mai probabil, folositi la transport intern - de cele mai multe ori nu prezinta riscuri.
- Nu aplicati grund, si nici nu vopsiti, paletii neverificati.
Sansele ca trend-ul mobilierului din paleti sa se diminueze sunt foarte mici, asadar ii veti vedea in continuare prezentati ca sugestii cu avantaje incontestabile. Insa chiar daca reciclarea e un concept ce castiga (pe buna dreptate) din ce in ce mai multi adepti, siguranta si riscurile cat mai reduse trebuie sa ramana prioritare.
Ce parere aveti despre mobilierul din paleti folosit la interior? Asteptam parerile si sugestiile dvs. in rubrica de mai jos.