Un spatiu de birouri amenajat cu ajutorul paletilor
Dupa exemplele din ultima perioada, observam cu interes ca amenajarea unui spatiu de birouri se poate face si cu un buget mai mic si sa arate la fel de spectaculos. Atelierul japonez al lui Hiroki Tominaga a fost contractat de o firma de productie video pentru a le amenaja un spatiu de lucru temporat la parterul unei cladiri din Tokyo. Deoarece clientul percepea o chirie foarte mare pentru spatiul respectiv, tema de proiectare cerea ca solutia de amenajare sa fie flexibila, sa poata gazdui o varietate de functiuni si sa fie foarte usor de dezmembrat si montat in ideea mutarii in alta locatie. Solutia finala la care a apelat arhitectul a constat in paletii de marfa.
Acesta a avut nevoie de 130 de paleti de calitati diferite pe care i-a folosit pentru a compune elemente de mobilier, placari sau elemente decorative. Placile mai ieftine au fost asamblate in panouri mai mari care mascheaza tavanul si ii confera o noua dimensiune iar paletii de o calitate mai buna au fost folositi sa acopere peretii si sa sustina foile de sticla pentru a compune mesele. Lemnul de cea mai buna calitate a fost folosit pentru a crea o pardoseala noua, din lemn masiv.
Datorita chiriei foarte mari, clientul ajunge de cele mai multe ori sa inchirieze cei 50mp la alte persoane astfel ca designerii au creat un oblon mobil, tot din paleti care poate fi deschis sau inchis in functie de ce se intampla la interior. Daca spatiul este functional atunci acest oblon este deschis, daca in schimb are loc o petrecere privata acesta poate fi inchis pentru a asigura intimitate fata de traficul de pe strada.
Privind acest spatiu de birouri contemporan, o persoana neavizata poate crede ca s-au investit sume importante dar pentru ca nu a fost necesar sa se angajeze un dulgher si materialele au fost foarte ieftine, intreaga investitie a costat pana in 2300$. Un avantaj suplimentar oferit de materialele folosite consta in usurinta cu care toate ansamblurile pot fi demontate si mutate in alta locatie.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa