Modelarea scărilor ținând cont de diferența dintre finisaje
Un detaliu foarte important în modelarea scărilor este diferența dintre finisajele planșeului și cel al treptelor. Asta duce la o dimensiune diferită a primei și a ultimei trepte. În general, din rațiuni de dificultate, utilizatorii abandonează funcționalitatea dedicată scărilor și folosesc familii model-in-place pentru a modela. În cele ce urmează vă voi arăta cum putem rezolva această situație fără a recurge la utilizarea famililor model-in-place, deoarece acestea de multe ori pot încărca prea mult modelul.
1. Modelarea nivelurilor de arhitectură.
Problema pleacă în primul rând de la un element arhitectural, așadar va trebui să modelăm nivelurile care țin cont de finisajele planșeelor.
2. Modelarea propriu-zisă a scărilor
Vom modela scările folosind familia de scări din beton monolit folosind ca referință nivelurile de arhitectură (Cota 0.00 și Cota +3.00)
După modelarea scării din beton monolit, vom adăuga finisajul treptelor și al podestului. Dacă e nevoie, podestul poate avea finisaj diferit.
Fiind elemente arhitecturale, finisajele vor trebui eliminate din vedere. Putem face asta din meniul Visibility/Graphics override.
În momentul acesta, problema înălțimii treptelor a fost rezolvată. Mai rămane de rezolvat problema porțiunilor de beton care lipsesc.
În continuare vom edita rampa de jos pentru a o prelungi mai mult spre placa de beton armat.
3. Profile și muchii
La final, vom folosi comanda Slab Edge pentru a finaliza rampa, dar înainte de a folosi comanda, va trebui să creem o familie de profil parametric pe care o vom folosi de-acum înainte la crearea scărilor.
Pentru a modela un profil vom începe o familie nouă plecând de template-ul Metric Profile
Profilul va avea forma triunghiulară și îl vom poziționa ca în imaginea alaturată. Catetele vor fi constrânse la planurile de referință și doi parametri de tip, b si h vor fi asignați profilului.
După crearea familiei, aceasta va fi salvată în biblioteca de familii și apoi va fi încărcată în proiect.
Acum va trebui să măsurăm dimensiunile necesare și vom crea un tip nou în familia de profil. În cazul meu, dimensiunile profilului vor fi b=194mm, h=130mm
Putem începe modelarea folosind comanda Slab Edge. Vom crea un tip nou folosind profilul creat și asignând materialul corespunzător.
Profilul va fi potrivit pe dimensiunile rampei.
La final, putem folosi comanda Linework pentru a face anumite linii invizibile sau putem folosi o hașură. Din păcate nu toate liniile vor putea fi ascunse dar este un compromis acceptabil având în vedere avantajele obținute, cum ar fi posibilitatea de a modela scara la mai multe niveluri în mod automat.
Despre GRAITEC
GRAITEC s-a clasat drept unul dintre cei mai mari parteneri Autodesk® din lume, din 1997. Astăzi, suntem partener Autodesk® Platinum în Europa, Canada și SUA, cu recenta achiziție a Applied Software. De asemenea, dezvoltăm propriul software pentru arhitecți, ingineri structurali printr-o echipă globală de 200 de dezvoltatori.
La GRAITEC, misiunea noastră este să ajutăm profesioniștii din construcții și producție să-și atingă obiectivele de transformare digitală, oferind software și consultanță BIM și Industry 4.0.
În plus, dezvoltăm propriile noastre aplicații BIM de înaltă performanță pentru a ne asigura că clienții noștri valorifică întotdeauna puterea tehnologiei în cel mai bun mod. GRAITEC are o bază solidă ca partener Autodesk, partener Platinum în Europa, Canada și Statele Unite.