Modificarea instalațiilor casnice de încălzire cu o sursă ce funcționează cu gaz metan sau GPL, într-una pe peleți - întrebări și răspunsuri
Intrebare:
Suntem un birou de proiectare instalatii si va solicitam opinia, pentru clarificarea urmatoarei situatii: in multe zone rurale din Romania, GPL este scump si multi utilizatori ii conving pe instalatori sa puna centrale pe peleti sau lemne, in sistemele de incalzire existente. La origine, tipologia unei instalatii este aceeasi. Centrala pe gaz putere < 31 kw, care alimenteaza caloriferele dintr-un apartament.
Instalatorii intervin dupa cum urmeaza (fara a se baza pe un proiect):
1) realizeaza legatura hidraulica intre cele doua centrale cu un teu (atunci cand se poate, la recomandarea unui electrician, se opreste alimentarea uneia dintre centrale, pentru a nu functiona amandoua in acelasi timp).
2) ca in exemplul de mai sus, dar inlocuind teul cu un robinet motorizat cu 3cai (la recomandarea instalatorului sau al revanzatorului, neavand astfel suma de putere)
3) in cazul centralei pe lemne, adaugand un schimbator de caldura si instaland o supapa de descarcare termica inaintea teului (vasul de expansiune deschis e de domeniul trecutului)
Scopul e mereu acelasi, acela de a inlocui centrala pe gaz existenta (fara a o demonta), lasand-o pentru cazuri de urgenta si pentru producerea apei calde menajere.
Apar multe intrebari:
- Confirmati suma puterilor generatoarelor? (luam in calcul si functionarile defectuoase, atunci cand centralele pot fi totusi pornite..)
- Plangerea trebuie facuta catre INCDPM? Trebuie instalate sigurante pe fiecare grup termic?
- Centralele fiind in acelasi apartament trebuie sa se comporte ca in fata unei centrale termice, in conformitate cu DM 12/04/1996?
Subiectul este foarte vast, dar instalatorii, sfatuiti de centrele de asistenta si revanzatori, isi pot consilia clientii sa nu cheltuiasca bani pe proiecte care pot cauza probleme, dispute, pericole.
2) Se propune instalarea unei centrale pe peleti care poate functiona ca alternativa la centrala pe gaz. Propunerea noastra este de instalare a doi robineti motorizati cu 3 cai deviator, utilizand un intrerupator cu comutarea fazelor, alternand functionarea centralelor.
Nota: Ambele centrale trebuie mentinute in conditie de eficienta, chiar si in perioada in care nu sunt folosite, cu conditia ca centrala pe gaz sa nu fie eliminata.
3) In Fig. 2 si Fig. 4 este evidentiata functionarea centralelor, cu o alternanta stabilita de coordonatorul instalatiei, care comuta functionarea, intervenind prin intermediul unui intrerupator. Comutarea functionala a sistemului poate surveni din cauze derivand din: lipsa alimentarii cu gaz, lipsa alimentarii cu peleti.
ATENTIE: in faza de proiectare si instalare, respectati normele si reglementarile in vigoare.