Modificarea peretilor: pereti care nu trebuie demolati sau sparti
Daca zidurile neportante, din caramida sau prefabricate, pot fi gaurite sau chiar demolate, in cazul in care vreti sa faceti modificari intr-o casa, nu la fel se intampla cu peretii portanti, esentiali pentru structura de rezistenta a oricarei cladiri. Indiferent ca locuiti la bloc sau la casa, cititi cu atentie urmatoarele indrumari inainte de a planifica modificari si apoi cereti sfatul unui specialist in constructii.
Spargerea peretilor de exterior, portanti, se face doar de catre specialisti, care trebuie sa asigure preluarea sarcinilor cladirii prin alta structura
Un perete portant are un rol semnificativ in structura de rezistenta a unei cladiri. El preia o parte din sarcinile puse de greutatea proprie a cladirii, sarcini care apar in urma conditiilor de exploatare a cladirii sau a unor actiuni exterioare acesteia, asigurand descarcarea sarcinilor in nivelele inferioare ale cladirii.
De aceea este esential sa nu va atingeti de un asemenea perete nici macar pentru a-l gauri (de pilda pentru a face o ferestruica intre bucatarie si living sau pentru a crea o fereastra noua), altfel puteti sa va trezeti cu un planseu de beton surpat si apoi cu intreaga cladire daramata, chiar si fara nici un avertisment. Nu doar cutremurele sunt un pericol, ci orice vibratie sau actiune in timp. De aceea sunt si interzise in blocuri demolarile fara autorizatie: nu toti sunt constienti de riscurile majore pe care le implica o asemenea lucrare.
Un specialist serios va va atrage atentia, dar urmatoarele avertismente le scriem deoarece exista si amatori in domeniu si mai ales persoane particulare care nu cunosc intrutotul riscurile acestei lucrari.
Nu trebuie demolate sau gaurite nici: zidurile cu structura metalica ce sustin o placa de beton sau zidurile vechi de piatra. Cereti sfatului unui profesionist inainte de orice modificare, indiferent ca e vorba doar de gaurirea peretilor. Demolarile de pereti portanti se pot face, totusi, dar DOAR de catre profesionisti, ceea ce implica si costuri pentru crearea unei noi structuri portante, care sa preia eficient sarcinile puse de cladire.
Se pot gauri sau demola: zidurile neportante din placi sau caramizi de ipsos, din prefabricate sau caramida. Dar, daca acestea sprijina un plafon fals sau o alta parte a tavanului, lucrarea va implica si sprijinirea zidului cu un sistem de grinzi si proptele, pentru a se pastra rezistenta peretelui.
Precautii. Dupa ce va asigurati ca nu este vorba de un perete portant, trebuie sa va concentrati pe situatia cu cablurile electrice, armaturile sau retelele de instalatii diverse, inclusiv de canalizare, care pot exista in perete. Acestea trebuie localizate, apoi gandita o posibilitate de ocolire a lor, in cazul spargerilor gen fereastra, sau chiar o deviere a traseelor acestora prin alte locuri, in cazul in care se doreste daramarea in intregime a pereteleui. Chiar si o simpla fereastra taiata intr-un zid ii scade acestuia puterea de sustinere. Cele mai simple deschideri de acest gen pot fi facute in pereti din placi aglomerate, pereti de ipsos sau din caramizi de ipsos.