Muzeul Emigrației Irlandeze EPIC, un spectacol vizual și interactiv care nu trebuie ratat
Daca in planurile tale de vacanta ai inclus si capitala Irlandei, Dublinul, merita sa faci o calatorie prin istoria, trecutul si mostenirea culturala a tarii. Le gasesti pe toate in cadrul EPIC - The Irish Emigration Museum sau Muzeul Emigratiei Irlandeze, un loc unde vei experimenta emigrarea precum au facut-o irlandezii in sec. XIX: singura cale de iesire de sub domnia unui sistem asupritor.
Muzeul EPIC este cel mai nou spatiu muzeal deschis in Dublin, si asta se vede din plin din amenajarea moderna, high-tech, altfel decat o amenajare clasica de muzeu. Inca de la casa de bilete intelegi ca este vorba despre o experienta unica, in momentul cand ti se ofera un pasaport si ti se spune sa il stampilezi la iesirea din fiecare sala. Iar la final, cand ai adunat toate stampilele, parasesti muzeul intelegand cu adevarat ce si de ce s-a intamplat in contextul emigrarii irlandeze.
Sa facem o scurta trecere in revista a istoriei: cand vorbim despre emigratia irlandeza, vorbim inevitabil despre Marea Foamete de la mijlocul sec. XIX. O perioada neagra a istoriei, Marea Foamete a inceput dintr-un motiv aparent simplu si anume aparitia manei de cartof, boala fungica ce a distrus o treime din recolta de cartof a Irlandei din 1845. Irlanda facea parte din Regatul Unit inca din 1801, iar in 1844 erau deja notate foametea si saracia populatiei irlandeze. Majoritatea populatiei depindea de agricultura, avand ca principala (si, cel mai adesea, singura) cultura cartoful. Contextul politic era, desigur, nefavorabil, cei mai multi proprietari de pamanat fiind englezii care aveau teren in arenda si controlau administrarea Irlandei, desi locuiau de fapt in Anglia. Sistemul de administrare asigura arendasilor un venit constant, in timp ce taranii irlandezi erau din ce in ce mai asupriti. Mana ce a lovit culturile de cartof pentru patru ani consecutiv a desemnat o tragedie nationala.
Desi se vorbeste despre Marea Foamete ca fiind cauzata doar de distrugerea culturilor de cartof, cele mai multe decese au fost pricinuite de saracie, conditiile grele de viata si lipsa medicamentelor. Rata mortalitatii acelor ani a fost intre 1.1-1.5 milioane de oameni. Povestea este, intr-adevar, ampla si lunga, fenomenul fiind puternic inradacinat in mentalul colectiv chiar si astazi. Tot atunci a inceput, insa, si fenomenul emigratiei irlandeze, luand amploare la inceputul anilor 1850. Irlandezii au emigrat in principal catre S.U.A, Canada, Australia si chiar si Anglia.
Merita sa iti spunem ca, desi contextul este unul cel putin sumbru, ar fi pacat sa eviti vizita la Muzeul Emigratiei Irlandeze gandindu-te ca nu poate fi decat o experienta trista. Din contra, vei afla ce inseamna traditia, cultura si viata irlandeza si, mai ales, cum irlandezii si-au lasat amprenta culturala in toate statele in care au ajuns. Muzeul este impartit in 20 de galerii tematice, in care ti se spune o poveste a bogatilor si a saracilor, a traditiei si a constrangerilor, a artei si a culturii, o poveste a peste 10 milioane de calatorii facute sub semnul sperantei.
Prima galerie te “pune pe harta”, aratandu-ti asezarea geografica si relieful Irlandei. De la inceput te poate mira intunericul aproape total ce lasa loc ecranelor digitale si instalatiilor sa straluceasca, la propriu si la figurat. De fapt, intreg muzeul seamana cu un tunel prin intuneric, in care capitolele informative sunt frumos evidentiate prin tehnologie de ultima ora. In urmatoarea galerie te asteapta o instalatie de arta reprezentand toate tipurile de vase cu care irlandezii au parasit tara-mama. Urmeaza o galerie dedicata documentelor necesare pentru emigrare, una dedicata credintei si religiei, apoi o galerie dedicata armatei si zonelor de conflict. Un lucru este sigur: din fiecare ai ce invata, deoarece informatia este transmisa prim mijloace interactive, care te incita sa cauti si sa descoperi.
In galeriile urmatoare vei afla despre impactul pe care cultura irlandeza l-a avut asupra lumii si despre cum s-a raspandit dupa emigrare. Galeria sportului este cea mai inovatoare, dispunand de o masa interactiva, cu informatie pe care o poti citi asezand placutele de pe margine pe culorile corespunzatoare. Galeria stiintei si descoperirilor uimeste prin instalatiile luminoase, iar activismul irlandez se arata prin video-uri cu discursurile celor mai renumiti activisti. Dar pentru ca orice padure isi are uscaturile, este lasat loc si pentru cei mai faimosi infractori si criminali irlandezi, care te saluta dintr-o alta galerie cu instalatie interactiva.
Urmeaza apoi muzica, mancarea si pub-urile traditionale, arta si design-ul si, bineinteles, literatura irlandeza, cu o galerie in care cele mai cunoscute carti ale scriitorilor irlandezi si de origine irlandeza (precum “Pe aripile vantului” a lui Margaret Mitchell sau “Ulise” a lui James Joyce) te invita sa le deschizi si sa auzi pasaje interpretate. In ultimele doua galerii, calatoria te readuce in prezent, aratandu-ti ceea ce inseamna diaspora irlandeza acum si ca.. povestea continua.
La final, parasesti galeriile si ajungi in magazinul muzeului, unde te poti bucura de amintiri pe cat se poate de multe si de diversificate. Te uiti in jos, la pasaportul stampilat, si realizezi ca intelegi de ce si cum s-au intamplat lucrurile. Pasionatii de istorie sunt in cel mai adesea in minoritate in fata celora care o vad mergand in paralel plictiseala, dar un muzeu precum EPIC iti da o lectie de istorie pe care o inveti fara sa iti dai seama si o constientizezi abia dupa ce ai plecat.