Muzeul National al Estoniei construit pe locul unei aerobaze sovietice
„Cladirea este compusa din extensii ale placilor de beton ale aeroportului care acum sunt acoperisul cladirii” ne explica Dan Dorell. „Panta ascendenta a acoperisului simbolizeaza efortul unei natiuni care se leapada de un trecut turbulent si priveste catre viitor.” Cel mai ridicat punct atinge 14 m, unde acoperisul se pliaza spre interior pentru a crea o curte protejata care conduce vizitatorii spre zona intrarii. De aici cladirea se intinde pe 355 m si, incet-incet, pierde din amplitudinea tavanelor pana cand in capatul celalalt ajunge ca inaltimea sa masoare doar 3 m. O serie de volume solide constand in mai multe elemente ale programei sunt distribuite pe toata lungimea.
Fiecare fatada este acoperita cu vitraje tripan, oferind perspective spre ruinele presarate in jurul terenului. „Vitrajele generoase permit luminii naturale indirecte sa patrunda prin fatada dinspre nord, o zona folosita pentru expozitii si spatii publice. In partea sudica a cladirii au fost amplasate birourile, biblioteca si salile de curs pentru a profita de lumina naturala.”
O parte a cladirii se extinde spre lacul Raadi, care poate fi admirat printr-o fatada vitrata si care ofera o serie de activitati recreative precum patinajul pe gheata iarna sau vaslitul pe timpul verii.
„Am modificat peisajul” declara Tsuyoschi Tane. „Am unit cele doua lacuri intr-unul singur astfel ca noua cladire devine un pod ce strabate intinderea de 40 m latime. Inainte pe acest teren nu era nimic, dar dupa 10 ani, este impresionant sa vedem cum marea aerobaza se transforma astfel incat sa devina un loc pentru oameni.”