Muzeul Messner proiectat de Zaha Hadid strapunge versantii muntelui
Muzeul Messner realizat de echipa condusa de arhitectul Zaha Hadid a fost inaugurat la finele acestei veri dupa trei ani de lucrari. Construit in Corones, la peste 2275m altitudine pe varful Kronplatz, volumul muzeului pare desprins dintr-o alta lume si le ofera vizitatorilor ocazia de a admira perspective spectaculoase asupra Alpilor si Dolomitilor.
Muzeul MMM Corones este al saselea si cel din urma dintr-o serie de astfel de muzee amplasate la inaltime sponsorizate de celebrul alpinist si montaniard italian Reinhold Messner, care s-a remarcat prin urcarea solitara muntelui Everest fara masca cu oxigen si urcarea, in premiera mondiala, a tuturor celor paisprezece varfuri de peste 8000m altitudine (deasupra nivelului marii).
Muzeul are o suprafata totatala de 1000mp iar volumul ii este in mare parte acoperit de versantii muntelui. Accesul la aceasta altitudine se face doar prin telecabina, de la statiunea montana Kronplatz din Tirolul de Sud, Italia. Fiecare muzeu din aceasta serie a fost construit special pentru a educa publicul despre geologia muntilor, despre alpinism si escaladari, traditii si culturi, precum multe alte lucruri conexe.
Despre acest muzeu Messner declara ziaristilor ca „tema este roca si multitudinea formelor pe care le poate lua iar metodele de escaladare traditionale vor fi puse in valoare in muzeu. Elementul care individualizeaza acest muzeu este combinatia inspirata intre amplasament, perspectivele spre imprejurimi si arhitectura.”
Muzeul isi croieste loc prin versantul muntelui si strapunge invelisul accidentat cu trei volume cu forme rotunjite, butucanoase, asemeni unor bolovani imensi. Fiecare din aceste volume a fost invelit in module din ciment iar pe capat sunt inchise in vitraje generoase. Pentru cei care nu sufera de rau de inaltime a fost amenajata la capatul unuia din volume o terasa deschisa, ce sta in consola pe muchia versantului, oferind vizitatorilor vederi ample catre Alpii Zillertal din nord si muntii Dolomiti si zona Tirolului de Sud. Pentru a rezista la presiunea exercitata de roca muntelui, peretii si acoperisul muzeului ating grosimi pana la 70cm.
La interior, galeriile au fost organizate pe trei niveluri, legate intre ele prin scari care se pot asemana „cu caderile de apa din lungul unui parau de munte”. Mobilierul pentru expunere si cel pentru relaxarea realizat dintr-un material negru, lucios aminteste de bucatile de antracit ingropate in munte iar lumina interioara contribuie la crearea unei atmosfere deosebite, punand in valoare anumite zone de interes.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa