Noul complex sportiv Ion Oblemenco din Craiova - un omagiu adus sculptorului roman Constantin Brancusi
Proiectul noului stadion Ion Oblemenco din Craiova, cu o structura arhitecturala deosebita, este considerat unul grandios, chiar daca inca nu se stie daca acesta va fi construit, studiile de fezabilitate fiind in plina desfasurare. Conform planurilor, insa, stadionul se va intinde pe o suprafata de o suta de mii de metri patrati si proiectul a fost facut public in urma cu o saptamana, cand primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a prezentat macheta noului stadion. Arhitectii spun ca s-au inspirat, pentru designul acestui proiect, din lucrarea "Domnişoara Pogany" a lui Constantin Brâncuşi.
Noul stadion va avea 40.000 de locuri, tribune acoperite, iar proiectul prevede şi panouri fotovoltaice. "Am cuprins şi un stadion mic, pistă de atletism cu 5.000 de locuri. Va exista şi un parc care să lege Sala Polivalentă de stadion, constituind un complex sportiv", a declarat arhitectul Eugen Boieru, care a precizat că valoarea proiectului se va stabili în urma încheierii discuţiilor cu furnizorii locali. La o prima estimare, costurile prevazute sunt in jurul valorii de 80 milioane de euro. Arhitectul Viorel Constantinescu este cel care a explicat ca sursa de inspiratie pentru formele alese a reprezentat-o opera Domnisoara Pogany a lui Constantin Brancusi. Momentan, studiile de fezabilitate pentru acest proiect sunt inca in desfasurare, abia luna viitoare urmand sa se decida demararea proiectului.
Proiectul a prevazut pentru terenul de joc dimensiunile standard: 105m x 68m. Stadionul va avea gazon natural, incalzit, irigat, drenat si ventilat. Gradenele sunt dispuse cat mai aproape de terenul de joc, spectatorii avand la dispozitie locuri confortabile cu vizibilitate optima, dispuse pe doua niveluri de tribuna si un nivel de boxe VIP cu loje. Acoperirea tribunelor si protejarea spatiilor de sub gradene este rezolvata printr-un singur element asemanator unei cupole, pornind in plan de la baza perfecta a unei elipse.
Importanta spatiului interior este amplificata prin forma acestei cupole deschise spre cer, ritmata de „coastele” structurale iluminate arhitectural si invelite cu materiale transparente si translucid/opace. Partile translucide ale acoperisului si cele transparente compun zone de fatada cu forme dinamice, arcuite. Materialele de acoperire au fost alese pornind atat de la nevoia de a proteja spectatorii in conditii meteo nefavorabile cat si pentru a asigura cat mai mult din insorirea naturala necesara intretinerii gazonului. In acelasi scop sunt prevazute si instalatii de fotosinteza artificiala.
Proiectul propune o abordare ecologica a mediului, prin utilizarea de materiale si tehnologii cat mai putin poluante, prin constituirea unor surse proprii de energie verde (celule fotovoltaice si pompe de caldura in puturi de adancime) si a unor surse proprii de apa.
Categoria stadionului este UEFA IV (cea mai importanta). Aici se vor putea organiza meciuri de club din Liga I, din UEFA Europa League si UEFA Champions League si meciuri ale echipei nationale sub egida FIFA si UEFA.
Mai multe informatii gasiti pe pb.ro si www.archdaily.com