Noul record in constructii: Kingdom Tower de la Jeddah, cea mai inalta cladire construita vreodata
Construirea turnului Kingdom Tower este noul proiect initiat de catre Emiratele Arabe conceput sa fie cea mai inalta cladire din lume. Cu o suprafata totala de 530.000 mp, cladirea Kingdom Tower va fi amplasata in apropierea Marii Rosii, in orasul Jeddah – din Arabia Saudita si va fi mai inalta decat turnul Burj Khalifa, care are o inaltime de „numai” 828 de metri.
Administrarea proiectului este efectuata de catre Firma Mace, care este cunoscuta in special pentru edificarea turnului londonez Shard, cea mai inalta constructie din Marea Britanie. Finantarea este asigurata de compania araba Bin Laden Group, iar lucrarile vor dura aproximativ cinci ani. Proiectul este condus ce catre arhitectul american Adrian Smith, care a realizat si alte proiecte extraordinare cum ar fi turnul Burj Khalifa din Dubai, Pearl River Tower, Jin Mao Tower din Shanghai sau Trump International Hotel.
Kingdom Tower va dispune de un hotel de lux, spatii de birouri, apartamente si cel mai inalt observator din lume. Primele etaje au fost deja ridicate, iar constructorul a declarat ca ar putea construi un nou etaj la fiecare patru zile. Ultimele etaje ale turnului sunt rezervate exploatarii energiei aternative, precum cea eoliana si solara. Kingdom Tower o sa aiba o forma triunghiulara iar peretii vor fi construiti in asa fel incat sa blocheze razele soarelui, sporind astfel gradul de eficienta termica.
Realizarea unui asemenea proiect necesita diferite tipuri de macarale precum si materiale de constructii de inalta calitate: aproximativ 5,7 milioane de metri patrati de beton şi 80.000 de tone de otel. Livrarea betonului la etajele superioare va fi realizata cu aceasi metoda ca atunci cand s-a construit Burj Khalifa unde 6 milioane de metri cubi de beton au fost impinşi printr-o singura pompa, de obicei pe timpul noptii, cand temperaturile au fost destul de scazute pentru a se asigura ca betonul se fixeaza. Cladirea necesita o fundatie solida de circa 60 de metri adancime si va trebuie sa fie capabila sa reziste la apa sarata a oceanului.
Incepand din ianuarie 2016 pentru realizarea unei constructii solide distribuitorul de echipamente Roots Group Arabia a furnizat 13 macarale de turn Wolff dintre care 12 sunt macarale Wolff 7532, utile mai ales pentru deplasarea greutatilor pe teren si pentru construirea fundatiei turnului. Pentru efectuarea lucrarilor va fi folosita si o macara Wolff 355B dotata cu un brat de 40 de metri cu o capacitate maxima de ridicare de 28 de tone. Acesta din urma va fi instalata la o inaltime de 48 de metri si va fi amplasata la inaltimi din ce in ce mai mari. Odata ce se ajunge la 538 de metri, una din macarale va fi instalata pe o platforma speciala de constructie aflata pe partea exterioara a cladirii.
La inaltimi asa de mari vremea poate fi foarte diferita de cea de la nivelul solului. Vantul poate sufla atat de tare incat montajul si operarea macaralelor poate sa devina destul de dificila. Potrivit producatorului german Wolffkran, in aceste conditii folosirea segmentelor interne de turn KSH 23 si HT 23 sunt foarte importante. Acestea se afla la fiecare 2.3 metri si sunt fabricate din otel cu inalta rezistenta.
“Macarale noastre Wolff 355B sunt impresionante datorita vitezei lor de lucru foarte mare care ajunge pana la 185 m/ min si datorita capacitati lor de ridicare mare care este in proportie cu munca care va trebui efectuata pentru realizarea acestui proiect” a declarat Habib Mikati, Managing Director al sucursalei biroului din Dubai Wolffkran ISS.
Constructia cladirii Kingdom Tower va fi finalizata la sfarsitul anului 2020. Costurile proiectului au fost estimate la 1.2 miliarde de dolari, relateaza Daily Mail. Aceasta cladire ambitioasa dar in acelasi timp caracterizata prin simplicitatea arhitecturii propuse reprezinta spiritul nou al Arabiei Saudite. Ramane de vazut daca proiectul va fi dus pana la capat intr-o perioada economica care se anunta dificila.