O călătorie arhitecturală prin Praga, orașul celor 100 de clopotnițe - partea I
Capitala Cehiei - unul dintre cele mai frumoase si romantice orase europene, cu un centru istoric care face parte din patrimoniul UNESCO din 1992. Peisajul magic si boem al Pragai se profileaza prin poduri, catedrale, domuri si clopotnite (nu degeaba este supranumit si “orasul celor 100 de clopotnite”) care tes o poveste arhitecturala unica, cu peste 10 stiluri arhitecturale ce asteapta sa fie descoperite.
Desi orasul a suferit distrugeri masive in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, centrul medieval a ramas aproape intact. In plus, capodoperele arhitecturale ale stilului gotic, Renasterii si barocului s-au pastrat in forma lor originala, deoarece Praga nu a fost supusa lucrarilor masive de reconstructie pe care alte capitale europene le-au suferit in sec. XVIII-XIX. Daca vrei sa calatoresti in urma cu 10 secole si sa explorezi, Praga este precum un muzeu al arhitecturii sub cerul liber. Centrul istoric este cel cu suprafata cea mai mare din patrimoniul UNESCO, acoperind 900 ha si peste 4.000 de monumente.
Romanic
Arhitectura romanica, stil inradacinat in trasaturile arhitecturii Romei Antice, este stilul celor mai vechi cladiri din Praga. Stilul a fost predominant in Europa Medievala si a evoluat, apoi, in stilul gotic in Franta sec. XII. Exterioarele romanice sunt adesea rotunde, iar interioarele sunt mai goale si mai simpliste decat in stilul gotic. Cladirile sunt, de asemenea, simple si simetrice.
Iata cele mai importante 4 cladiri romanice din Praga:
Bazilica Sf. Gheorghe:
- a fost partial distrusa intr-un incendiu din 1142, iar apsida si cele doua clopotnite au fost adaugate mai tarziu. Desi fatada bazilicii a fost renovata in sec. XVII in stil baroc, elementele romanice se regasesc la interior, prin pereti masivi, arce transversale si arcade.
Rotunda Sf. Martin:
- localizata in cadrul Cetatiii Vysehrad, rotunda Sf. Martin este cea mai veche din Praga si singura cladire inca intacta din timpul ducelui boem Bretislav I. A fost construita in sec. XI, iar interiorul a fost modificat in sec. XIX de catre arhitectul A. Baum.
Rotunda Sfintei Cruci:
- a doua cea mai veche rotunda din Praga, fiind construita la finalul sec. XI. A fost salvata de la demolare in sec. XIX de catre arhitectul V. Ullman si pictorul B. Waschsmann, care au reabilitat-o intre anii 1862-1865. Daca la inceput rotunda avea doar o singura fereastra, in urma lucrarilor i-au mai fost introduse inca doua.
Gotic
Arhitectura gotica a originat in Franta in sec. XII, iar stilul a rezistat pana in sec. XVI. Intre sec. XVII-XX, goticul a renascut in Anglia. Printre elementele caracteristice se numara contraforturile, ogivele si vitraliile. Monumentele gotice impresioneaza maiestatea turnurilor inalte si ascutite, cu clopotnite.
Podul Carol:
- cel mai reprezentativ monument al orasului Praga. Constructia podului de peste Vltava a inceput in 1357 si s-a finalizat in sec. XV. Frumoasele statui vizibile pe pod au fost introduse in perioada baroca, in sec. XVIII, dar la momentul actual pe pod se gasesc doar replici ale acestora, originalele fiind adapostite in Galeria Nationala.
Catedrala Sf. Vitus:
- Imparatul Carol al IV-lea al Sfantului Imperiu Roman a ordonat construirea catedralei, in 1344, lui Matei din Arras si, dupa moartea aceastuia, in 1356, lui Peter Parler. Matei din Arras s-a inspirat din catedralele franceze, iar Peter Parler a dorit sa construiasca o cladire ca nicio alta pe care o vazuse pana atunci. La interior se afla Capela Sf. Wenceslaus, unde sunt adapostite bijuteriile coroanei.
Biserica Sfintei Fecioare din Tyn:
- impozanta biserica din centrul istoric a fost construita in 1357. Interiorul bisericii, in special altarul, este unul dintre cele mai elaborate din Cehia. De remarcat ca cele doua turnuri care se inalta spre cer nu sunt identice; unul dintre ele are un design mai complex si este mai lat, simbolizand barbatul, partea puternica a familiei, iar celalalt turn nu a fost finalizat pana in 1511.
Vechea Primarie si Turnul Ceasului Astronomic:
- Vechea Primarie a fost ridicata in 1338. Cea mai veche parte a complexului consta intr-un superb turn Gotic, in care se afla fasicinantul Orloj - Ceasul Astronomic. Este cel mai vechi ceas astronomic din lume care inca functioneaza. In fiecare zi, intre orele 9.00 si 23.00, cei 12 apostoli apar in turnul cu ceas, la fiecare 60 de minute.
Turnul Pulberariei:
- impresionantul turn de 65 m inaltime aminteste de trecutul aristocratic al Pragai. A fost construit sub domnia lui Vladislav al II-lea al Poloniei, constructia fiind inceputa in 1475. Poarta Pulberariei reprezenta una din cele 13 intrari in oras.
Renascentist
Arhitectura renascentista (sec. XV-XVII) a luat nastere prin geniul lui Filippo Bruneleschi si al sau Dom din Florenta. Renasterea a depus un efort constant sa reinvie clasicismul greco-roman, iar arhitectura s-a reintors la simetrie, proportii si geometrie, folosindu-se de coloane, domuri si nise.
Palatul Regal de Vara:
- palatul localizat in Gradina Regala se mai numeste si Palatul Reginei Ana, iar constructia a fost ordonata de Ferdinand I pentru sotia sa in 1538. Desi Regina Ana nu i-a calcat niciodata pragul, stingandu-se din viata inainte de finalizarea constructiei, palatul a fost folosit pentru intalnirile membrilor din inalta societate.
Casa La Minut:
- bijuteria renascentista din piata centrului istoric are o fatada cu ilustratii realizate in tehnica Sgraffito, ce reprezinta momente din mitologia greaca. Casa a inceput sa fie construita la inceputul sec. XV, in stil gotic, urmand ca in anii 1600 si 1615 sa dobandeasca tencuiala Sgraffito. Aici a copilarit scriitorul Franz Kafka.
Palatul Schwarzenberg:
- unul din monumentele cel mai usor de recunoscut datorita ilustratiilor Sgraffito, in alb si negru, ce dau un aspect dramatic. In urma unui incendiu din 1541, cele trei cladiri care formau ansamblul palatului au ars, urmand ca in 1567 nobilul Jan Popel sa ordone constructia corpului actual al palatului. Interiorul se remarca prin tavanul cu picturi datand in 1580, iar renovarea recenta din 2007 face din Palatul Sternberg unul dintre cele mai uimitoare monumente.