O călătorie arhitecturală prin Praga, orașul celor 100 de clopotnițe - partea a II-a
Baroc
Stilul baroc s-a nascut in Italia sec. XVII si imbina conceptual umanist al Renasterii cu exprimarea triumfului Bisericii Catolice si al statului. Instaurat mai intai in arhitectura bisericilor, stilul, caracterizat de culoare, lumini si umbre, suprafete aurite si picturi in tehnica trompe l’oeil, s-a regasit catre mijlocul sec. XVII in resedintele si palatele din intreaga Europa.
Palatul Sternberg
- palatul a fost construit intre 1697 si 1701 si a apartinut familiei aristocrate Sternberg, iar acum gazduieste Galeria Nationala din Praga. Tavanele arcuite sunt ornate cu picturi si fresce, alaturi de gradina ce expune lucrari ale sculptorilor cehi din sec. XX; palatul asigura o escapada binevenita din centrul aglomerat al Pragai.
Biblioteca Manastirii Strahov
Cea mai veche manastire din Praga dateaza din sec. XII, dar cele mai impresionante cladiri din complex sunt cele doua biblioteci baroce, Biblioteca de Filosofie si Biblioteca de Teologie. Pe tavanul primei biblioteci se regaseste o fresca a lui Franz Anton Maulbertsch, iar frescele de pe tavanele celei de-a doua biblioteci au fost completate cu decoratiuni din stuc.
Biserica Doamnei Noastre Victorioase
- aceasta este prima biserica baroca din Praga, construita in 1613 de catre Giovanni Maria Filippi pentru luteranii germani. Numele initial era Biserica Sfintei Trinitati, iar in urma bataliei de la Muntele Alb cand a fost incredintata carmelitilor a primit numele actual si a fost reconstruita. Efigia de ceara care il reprezinta pe Pruncul Iisus, cea mai importanta atractie a bisericii, provine in urma unei donatii din 1628.
Rococo
Rococo inseamna baroc tarziu impletit cu elemente arhitecturale franceze, luand nastere in Europa sec. XVIII tarziu. Stilul este caracterizat de linii curbe asemanatoare cochiliilor, de decoratiuni elaborate ce lasa impresia ca lucrarile sunt adevarate opere de arta.
Palatul Arhiepiscopal
- palatul archiepiscopal initial a fost distrus in urma unui incendiu, iar apoi Ferdinand I a decis sa il reconstruiasca; palatul a fost prima oara construit in stil renascentist, urmand apoi o reconstructie baroca si la final, in sec. XVIII, a fost refacut in stil rococo. Interiorul este decorat cu tapiserii franceze, colorate, si cu portrete ale fostilor arhiepiscopi. Fatada palatului a fost realizata de celebrul Frantisek Platzer.
Palatul Kinsky
- in una dintre cele mai fumoase piete ale Pragai se regaseste Palatul Kinsky, o capodopera a stilului neo-rococo cu fatada cu decoratiuni din stuc alb si roz. Membrii familiei Kinsky au locuit in palat pana in 1945. In anul 1948, inceputul comunismului a fost anuntat de la unul din balcoanele palatului; 42 de ani mai tarziu, presedintele Vaclav Havel a anuntat din acelasi loc ca regimul nu se va mai intoarce niciodata.
Art Nouveau
Miscarea Art Nuoveau a fost dezvoltata de o generatie energica si sclipitoare de artisti si de designeri, cehul Alfons Mucha fiind cel mai faimos artist vizual al miscarii. Artistii credeau ca arta trebuie sa devina o parte integranta a vietii de zi cu zi si ca liniile dintre clasic si modern, dintre arta fina si arta utilitara, trebuie sterse. Mucha a influentat Praga, iar marturie stau numeroasele cladiri Art Nouveau din oras.
Casa Municipala
- situata in Piata Republicii, langa Turnul Pulberariei, Casa Municipala este o reprezentare exceptionala a stilului Art Nouveau. Cladirea dateaza din 1911 si a fost proiectata de Antonin Balsanek si de Osvald Polivka pe terenul vechiului Palat Regal. Frumusetea cladirii se regaseste in detalii: decoratiuni aurite, lucrari ceramice superbe, ferestre vitrate si picturi murale viu colorate ce descriu istoria pamantului ceh. Aceste apartin pictorilor cehi renumiti ai perioadei, cum ar fi Mikolas Alex, Alfons Mucha, Jan Preisler, Vaclav Jansa sau Jakub Obrovsky.
Hotel Europa
- cladirea din 1889 se numea initial “La arhiducele Stephan”, dar intre 1903 si 1905 a fost reconstruita in stil art nouveau de Bedrich Bendelmayer si Alois Dryak. Frumusetea si eleganta interioarelor au facut hotelul faimos, aici filmandu-se peliculele “Misiune Imposibila” si “Titanic”.
Teatrul Vinohrady
- vechiul teatru, a carui cladire impozanta se afla in cartierul Vinohrady, s-a deschis in 1907. Constructia a durat doar doi ani, iar ahitectura ii apartine lui Alois Censky.
Palatul Industrial
- una dintre primele cladiri realizate pe structura de otel din Praga, Palatul Industrial a fost construit pentru Expozitia Jubiliara din 1891, de catre Bedrich Muenzberger si Frantiskem Prasil. Din nefericire, in 2008 palatul a fost partial distrus de un incendiu.
Casa Topic
- situata vis-a-vis de Teatrul National, casa a fost denumita dupa o celebra editura din Praga si ii apartine aceluiasi arhitect care a proiectat si Casa Municipala: Osvald Polivka.
Cubism si rondo-cubism
Desi cubismul a fost prima data remarcat in picturile tarzii ale lui Paul Cezanne, termenul a fost introdus abia in Parisul anului 1908, de catre criticul de arta Louis Vauxcelles. Artistii parizieni au produs un numar mare de lucrari cubiste, insa arhitectura cubista a fost in special dezvoltata pe teritoriul Cehiei. Cei mai renumiti arhitecti cubisti au fost Pavel Janak, Josef Gocar, Josef Chochol si Vlatislav Hofman.
Casa Madonei Negre
- arhitectul Josef Gocar a finalizat constructia intre anii 1911-1912, dar integrarea unei cladiri cubiste intr-o zona in care predominau cladirile baroce a fost o adevarata provocare. Planurile initiale ale cladirii au fost response, fiind considerate prea moderne, dar urmatoarele planuri au fost acceptate de catre Primaria Pragai desi includeau bovindouri, capiteluri intre ferestre si balcoane cu grilaje din fier forjat. Cafeneaua Grand Orient Café de la interior este cel mai bine conservat exemplu de design interior cubist.
Stalpul de iluminat
- acesta este singurul stalp de iluminat in stil cubist din lume. Localizat in Piata Wecenslas, stalpul se afla inconjurat de cladiri din diferite stiluri arhitecturale, de la gotic si pana la functionalist.
Kovarovic Villa
- sub cetatea Vysehrad se afla un ansamblu interesant de cladiri, in stil neo-clasic, modern si cubist. Kovarovic Villa este reprezentanta cubismului, iar proiectul a fost inspirat de lucrarile lui Georges Braque si Pablo Picasso. Nu doar arhitectura cladirii este cubista, ci si amenajarea gradinii, gardul ce o inconjoara si treptele de la intrare. Fatada cladirii este infrumusetata de jocul de lumini si umbre pe care razele il produc atingandu-se de formele cubiste.
Poti citi aici si prima parte a calatoriei arhitecturale prin Praga.