O casă aerisita și spațioasă, în armonie cu natura înconjurătoare
Aceasta casa spatioasa construita in Spania beneficiaza de interioare ample deschise spre natura inconjuratoare. Echipa de proiectanti de la Ramon Esteve Studio a realizat aceasta locuinta astfel incat sa ofere protectie impotriva soarelui torid, dar in acelasi timp sa le permita membrilor familiei sa isi petreaca timpul pe terasele generoase sau in incaperi cu deschidere directa spre gradina.
Locuinta este amplasata intr-o zona rezidentiala din apropierea orasului Valencia. Compozitia volumetrica contine o serie de prisme dreptunghiulare cu decupaje ample protejate sau nu de vitraje care permit spatiilor interioare sa beneficieze din plin de lumina naturala si de briza racoroasa ce vine dinspre zonele cu vegetatie inalta. Organizarea pe un plan aproape patrat a volumelor asigura o protectie fata de zona strazii prin intermediul unor ziduri masive in vreme ce zona centrala este ocupata de o curte interioara, asemenea tipologiei vechilor case romane. Aceasta curte indeplineste trei roluri distincte: asigura accesul spre alte zone ale casei, organizeaza incaperile si asigura o legatura vizuala dintr-o parte in alta a locuintei. O oglinda de apa a fost pozitionata in lungul curtii, astfel ca prin reflexiile pe care le capata sub influenta luminii si a elementelor inconjuratoare, creeaza senzatia unei zone placute de promenada.
Pe latura opusa a casei o consola din beton armat finisata in alb incadreaza piscina si gradina. Aceasta zona acoperita are doua perforatii care permit luminii soarelui sa patrunda in interior. In aceeasi terasa au fost amenajate zone de zi diferite, in functie de anotimp si de expunerea la soare.
Locuinta are toate volumele dezvoltate pe orizontala, spatiile interioare fiind organizate pe un singur nivel. In acest fel se obtine o proportie potrivita cu scara umana si intreaga compozitie are un aspect primitor si placut. Doar spatiile tehnice si anexele au fost pozitionate in subsol, care este iluminat si ventilat prin intermediul unei curti de lumina amplasate pe nord.
Pozitionarea accesului in zona centrala a compozitiei a permis delimitarea in mod natural a zonei de zi de cea de noapte. Interioarele au fost gandite sa fie spatii fluide si continue. Mobilierul, precum dulapurile joase si semineul, permit o legatura la nivel vizual intre diferite incaperi.
Senzatia unui spatiu fluid, care comunica cu gradina si mediul natural inconjurator este subliniata si de profilele inguste de tamplarie care sunt mascate de pereti in vreme ce panourile glisante sunt complet ascunse in grosimea acestora. In pozitie deschisa, delimitarea dintre spatiile interioare si cele exterioare este anulata, invitand natura sa intre in casa.