O casă care plutește deasupra coastei
Construita in Puntarenas, Costa Rica, Casa Flotanta proiectata de Benjamin Garcia Saxe pare ca pluteste deasupra coastei, amplasata fiind pe un versant abrupt de unde pot fi admirate in voie oceanul si jungla inconjuratoare.
In loc sa sape in stanca dealului, arhitectul a preferat sa foloseasca module prefabricate fixate la inaltime, pe o serie de stalpi. In acest fel constructia va avea un impact minim asupra reliefului si naturii inconjuratoare. Mai mult, structura este rezistenta la cutremur, iar pentru constructia ei s-au folosit materiale de provenienta locala precum lemnul de teck sau bambus.
Organizarea spatiilor interioare a fost facuta astfel incat sa se profite la maximum de deschiderea catre imprejurimi, de lumina naturala si de vanturile dominante. Pentru asigurarea rezistentei la cutremur, fiecare modul are o structura metalica care a fost fixata in elemente individuale de sprijin, ancorate in versantul dealului. Cele trei module au fost aranjate in zigzag, unul in continuarea celuilalt, obtinandu-se un culoar de legatura pe partea din spate. Stresini generoase sustinute de stalpi metalici inclinati ofera protectie teraselor de razele puternice ale soarelui si de ploaie. Obloanele din lemn care inchid camerele pot fi pliate la maximum astfel incat granita dintre spatiile interioare si terase sa dispara, permitand ventilarea naturala a casei.
Utilizarea lemnului pentru finisarea peretilor, a pardoselilor si a intradosulului acoperisurilor peste tot in casa ajuta la crearea unei legaturi cu natura inconjuratoare.
Prin ridicarea casei pe stalpi, vegetatia poate continua sa creasca dedesubt, iar pamantul poate prelua apa de ploaie. De la nivelul acoperisurilor si al teraselor casei aceasta apa este colectata si refolosita. Pe acoperis au fost montate panouri solare pentru producerea apei calde menajere, iar panourile fotovoltaice care urmeaza sa fie montate vor asigura necesarul de electricitate. Toate sursele de lumina din casa sunt LED si datorita designului si pozitionarii nu este nevoie de sisteme de climatizare/ventilare.
Mai multe informatii gasiti pe inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa