O casă ce ilustrează frumusețea și masivitatea pământului compactat
Pamantul compactat este printre primele materiale de constructie folosite de om, iar in cazul caselor moderne care ajung sa aiba elemente realizate din pamant compactat acestea sunt reprezentari arhitecturale deosebite. Un astfel de exemplu este casa Layer, realizata de Robson Rak Architects and Interior Designers, a carei volumetrie robusta si eleganta reuseste sa creeze un micro-climat care sa protejeze membrii familiei de vremea torida din Australia.
Realizata din materiale de provenienta locala de mesteri locali, casa este o combinatie de pamant compactat si lemn ce va rezista trecerii timpului, imbatranind frumos.
Construita pentru a putea fi locuita de mai multe generatii, casa are o suprafata de 470 mp si a fost executata cu o atentie deosebita acordata detaliilor si calitatii materialelor. Casa si-a primit numele de la modul in care se intersecteaza si se suprapun zonele publice si cele private, oferind o planimetrie asimetrica organizata in jurul mai multor curti interioare.
Pamantul compactat si lemnul sunt materialele principale folosite la construirea casei. Arhitectii declarau urmatoarele: „Nisipul din pamantul compactat este de provenienta locala si peretii au fost realizati de meseriasi locali. Pamantul compactat este un material durabil, curat si eficient, care nu are nevoie de lucrari de intretinere si imbatraneste foarte frumos. Lemnul va prinde patina, ajungand cu timpul la nuante de gri.”
La interior, cateva accente de culoare precum ceramica verde ce acopera insula din bucatarie si canapeaua albastra ofera un contrast placut tonurilor calde ale pamantului.
Peretii masivi din pamant compactat asigura masa termica necesara crearii unui micro-climat interior, racoros in zilele calduroase de vara si calduros pe timpul rece. Eficienta energetica a fost imbunatatita prin vitrajele duble, termoizolante. Sisteme automatizate controleaza fluxul de aer pentru ventilarea incaperilor, in vreme ce incalzirea este asigurata prin pardoselile din beton.
Va invitam sa descoperiti mai departe un proiect similar, o locuinta cu forme simple, moderne, adaptata conditiilor de clima. Pentru aceasta arhitectii s-au gandit sa foloseasca ce aveau la indemana, respectiv pamantul de pe proprietate care le ramanea in urma lucrarilor de excavare. Aceasta solutie a oferit o economie semnificativa in bugetul alocat lucrarilor de constructie, iar beneficiarii au profitat pentru a investi in finisaje. Peretii au o grosime de 50cm, iar nuantele de gri au fost obtinute prin inserarea unor prigmenti naturali in volumul de pamant, inainte de compactare. Materialul si grosimea peretilor ii transforma pe acestia intr-un element cheie care contribuie la reglarea in mod natural a climatului interior. Pe parcursul zilei soarele ajunge sa incalzeasca suprafetele peretilor, dar masivitatea lor contribuie la mentinerea unei atmosfere racoroase la interior: Când răcoarea şi căldura se obţin cu ajutorul pământului