O casa din pamant potrivita climei aride din Australia
Aceasta locuinta simpla proiectata de echipa Steffen Welsh Architects a fost conceputa cu pereti din pamant compactat, cu echipamente ce ii permit sa isi genereze singura energia si sa capteze apa necesara functionarii in conditii de confort normale. Amplasata in zona de NE a statului Victoria, in Australia aceasta casa a fost orientata in functie de punctele cardinale pentru a optimiza aportul de energie solara si a incuraja ventilarea naturala a interioarelor.
Casa cu pereti din pamant compactat a fost primul proiect al arhitectilor pe care l-au suspus evaluarii si acreditarii in privinta eficientei enegetice si a arhitecturii durabile. Terenul detinut de beneficiar este oarecum izolat, fara posibilitatea de racordare la reteaua locala de energie si apa. Din aceste considerente precum si datorita conditiilor climatice cu temperaturi ridicate si perioade aride, arhitectii au pornit sa proiecteze o casa capabila sa faca fata acestor provocari oferindu-le in acelasi timp membrilor familiei confort si un mediu de trai sanatos.
Intreaga volumetrie, atat peretii exteriori cat si cei de compartimentare au fost realizati din pamant compactat care prin grosimea si caracteristicile materialului reusesc sa protejeze interioarele de arsita de afara, mentinand pe timpul zilei un climat racoros la interior in timp ce seara caldura acumulata se degaja treptat in camere asigurand o temperatura placuta cu minim de consum de energie. Frumusetea materialului, nuantele pamantii si textura fina a peretilor ii ofera volumului o frumusete aparte care ocazional a fost combinata cu placaje din lemn natural sau vopsitorii in culori precum rosul inchis.
In vederea reducerii timpului de executie structura si elementele componente ale acoperisului au fost prefabricate, oferind in acelasi timp oportunitatea crearii unor spatii ample, fara elemente de sprijin intermediare. Forma acoperisului este asemeni aripilor unui fluture, cu doua pante care coverg spre centru astfel incat sa directioneze apa de ploaie spre sistemul de colectare. Casa are un rezervor de 110,000litri care pastreaza toata apa ce se foloseste in gospodarie. Avand in vedere ca temperatura interioara este relativ constanta, pentru iernile mai reci arhitectii au prevazut in zona de zi un godin menit sa incalzeasca aerul si sa transmita caldura spre celelalte spatii.