O casă construită aproape în întregime din plută
Proiectata de arhitectii de la Matthew Barnett Howland impreuna cu Dido Milne si Oliver Wilton, casa situata in Berkshire, Marea Britanie, este construita din 1.268 de blocuri de pluta expandata realizate din deseuri provenite din industria dopurilor din pluta. Blocurile au fost montate manual, fara mortar sau adeziv, motiv pentru care casa este comparata cu un "sistem LEGO urias, organic", care poate fi asamblat si dezasamblat cu usurinta. Toate componentele pot fi reutilizate sau reciclate.
Daca nu ar fi grinzile din lemn si geamurile, am putea spune ca este construita in intregime din pluta. Casa primeste lumina naturala prin intermediul luminatoarelor in forma de palnie cu care este prevazut acoperisul si, potrivit arhitectilor, nu produce aproape deloc emisii de carbon.
"Casa din pluta", despre care se crede ca ar fi prima de acest gen, a fost inclusa pe lista scurta a prestigiosului premiu acordat de Institutul Regal al Arhitectilor Britanici (RIBA) celei mai bune constructii noi din Marea Britanie, membrii juriului apreciind ca este “un model nobil, important catre care sa se aspire”.
Forma sa aminteste de principiile simple de construire specifice structurilor antice din piatra, ilustrate, de pilda, in tipologia caselor celtice, in timp ce panourile din pluta expuse vederii creeaza o experienta senzoriala si acustica deosebita.
"Proiectata cu o imensa atentie la detalii, Cork House este produsul unei exceptionale ingeniozitati. Situata in apropiere de o moara de la inceputul secolului al XIX-lea considerata monument istoric, Cork House reflecta si respecta minunat imprejurimile naturale prin forma si modul in care a fost construita. Structura are la baza inspiratie de sorginte antica, amintind de vremuri in care oamenii si natura erau mai uniti", spun reprezentantii RIBA.
Vezi mai multe poze aici.