Beneficiind de deschideri spre orasul sloven Novo Mesto, casa MJ a fost realizata de echipa de arhitecti Kombinat astfel incat sa para ca se muleaza pe pantele dealului, coborand la vale odata cu relieful.
Locuinta unifamiliala este o constructie progresista, un reprezentant al rezidentialului pentru o zona a Europei caracterizata de traditionalism si pastrarea obiceiurilor.
Casa MJ este compusa dintr-un volum compact cu inaltimi diferite de nivel si un garaj din beton construit partial ingropat in versant in zona de acces a strazii. Structura este realizata cu ajutorul unor elemente prefabricate, in timp ce un acoperis verde, iesit in consola, mascheaza discret volumul care adaposteste garajul. De la nivelul strazii, prin intermediul unor serii de trepte se urca pana la nivelul de acces in locuinta.
Organizarea functionala a casei a fost rezolvata prin separarea functiunilor de zi de cele de noapte prin intermediul unui hol deschis ce strabate casa pe lungime.
Accesul se face printr-o laterala intr-o zona destinata depozitarilor, grupului sanitar si baii asezate de o parte si de alta a intrarii. Zona de zi este un spatiu deschis, amplu, datorita inaltimii oferite de acoperisul inclinat si contine bucataria, locul de luat masa si zona de discutii.
Usile vitrate gliseaza si deschid astfel interioarele spre terasa si curtea amenajata, oferind familiei perspective spectaculoase cu dealurile impadurite si orasul din vale.
Confruntandu-se cu un teren in panta si vedere spre nord-vest, echipa de arhitecti a trebuit sa gaseasca o solutie optima prin care sa faca interioarele cat mai luminoase. Drept urmare, acestia au propus frangerea acoperisului si inserarea unui bandou de vitraje la partea superioara a acestuia astfel incat razele soarelui de la orele pranzului sa poata intra direct in zona de zi. Din punct de vedere volumetric, aceasta rupere de panta s-a realizat deasupra dormitoarelor si a holului, facandu-se astfel diferentierea intre functiuni si nevoia de a genera spatii cu o anvergura mai mica, pentru obtinerea unei atmosfere intime si confortabile. Zona de zi capata un plus de inaltime si prin inserarea unei diferente de nivel, coborandu-se cu doua trepte din holul axial ce strabate casa.
Materialele folosite sunt lemnul, sticla si betonul. Interioarele sunt albe astfel ca obiectele de mobilier contrasteaza placut pe fundalul uniform si pe pardoseala din lemn masiv. Anvelopanta a fost realizata din sipci de larice, montate pe verticala, care cu timpul vor prinde patina si vor masca volumul casei in restul de vegetatie.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa