O casă cu forme asimetrice și spații interioare fluide
Atunci cand Valerie Van Der Put a avut nevoie de un spatiu pentru propriul birou de proiectare, Studio 59, stia ca trebuie sa fie compact si eficient dar in acelasi timp placut si confortabil. Rezultatul este o constructie cu volumetrie asimetrica, denumita Folding House, a carei organizare interioara incurajeaza legatura directa intre spatii astfel incat fluxul de creativitate sa fie omniprezent.
Arhitectura zonei amenajata ca supanta a reiesit din topografia terenului, formele neregulate reproducand in mare parte panta versantului pe care se afla casa pentru a crea o separare fireasca intre spatiile publice si cele private precum si pentru a oferi intimitate anumitor zone ale casei.
Asimetria la nivelul planurilor este cu atat mai evidenta la interior, unde „plansee pliate” fragmenteaza zona livingului si cea destinata zonei de lucru. Spatiile se succed de la zona de acces, printr-o insiruire de trepte, spre zona de zi amenajata spre curtea din spate. Pentru beneficiar a fost foarte important ca fiecare spatiu sa aiba o anumita vedere si spatialitate, astfel ca in ciuda dimensiunilor relativi mici incaperile sa para ample si luminoase.
Casa este un spatiu care surprinde prin formele interioare care au fost definite pentru a servi nevoile familiei. Pe masura ce se urca la diferitele etaje, spatiile devin mai intime si mai mici. Casa nu are usi care sa desparta functiunile majore, Valerie optand pentru ruperi de nivel si schimbari de directie pentru a face trecerea dintr-o zona in alta, asigurand astfel casei un flux natural de lumina si ventilatie.
Casa este asemeni unei sculpturi care nu mai are nevoie de elemente ajutatoare pentru a fi deosebita. Finisajul alb precum si decupajele inchise in sticla ii asigura volumului o arhitectura curata, cu detalii minime. La interior predomina spatiile finisate cu beton aparent si tencuiala alba, Valerie dorind sa obtina astfel un fundal uniform pe care sa poata expune diferite obiecte de mobilier si decoratiuni.
Valerie ne declara ca a dorit ca propria casa sa fie „o colectie de ganduri si trairi” care au prins la un moment dat forma. „Spatiile pot sa fie la fel de complicate ca si emotiile de aceea trebuie sa existe o relatie intre autonomia cladirii si ideea constructorilor”.