Casa si spatiu de birouri impreuna intr-o serie de volume inguste din Tokyo
O casa din Tokyo si spatiul de birouri aferent au fost astfel construite incat parte din cele trei volume sa poata fi oricand demolata daca municipalitatea incepe sa extinda strada invecinata. Echipa de proiectare Starpilots a gandit cladirea, ce poarta numele Housecut, luand in calcul posibilitatea de a schimba in timp compozitia volumetrica in functie de nevoile familiei si de eventualele modificari in trama orasului.
Cele trei volume cu dimensiuni similare, reproduc forma traditionala a unei case cu acoperis in doua ape. Diferenta ar fi la nivelul dimensiunilor, pentru ca volumele laterale sunt inguste de doar trei metri la un capat si mai inguste la capatul celalalt, astfel ca distributia interioara a camerelor a fost foarte minutios calculata. In volumul dinspre strada a fost amenajat spatiul de birouri al firmei detinute de familie, in vreme ce spatiile de locuit se gasesc in volumul al doilea. Elementul de mijloc, este un spatiu de legatura, care la parter este zona de primire iar la etaj e zona de zi.
Avand in vedere existenta pe doua laturi a unei strazi si prezenta unor cladiri invecinate foarte aproape de limita de proprietate, arhitectii au decis sa decupeze la minim volumele laterale, pentru a asigura intimitate spatiilor interioare. Zona centrala este o exceptie, aceasta fiind protejata si mai retrasa, beneficiaza de vitraje ample care aduc lumina naturala in zona centrala a casei. Un plus de lumina este asigurat si de luminatorul generos amplasat la etaj in volumul dinspre strada. Acesta face trecerea spre zona mediana, imbracata la randul ei in sticla.
La exterior casa este finisata in sindrila si tencuiala alba, asemeni constructiilor traditionale. Volumele sunt tratate minimalist, singurele accente fiind strapungerile oferite de cele cateva ferestre patrate pe fatadele laterale.
Spatiile interioare sunt organizate in baza unor scheme si dotari minimale, ambianta rezultata punand mai mult accentul pe functionalitate si adaptabilitate. Paleta de finisaje este redusa la cateva materiale naturale, precum piatra, lemn, tencuiala alba si sticla. In ciuda volumelor inguste camerele par spatioase, ajutate fiind de tavanele inalte, de albul prezent in finisaje si de lumina naturala.
Chiar daca vor trebui sa cedeze aproximativ 2/3 din spatiul construit in urma realizarii noii strazi, familia va mai putea locui si lucra in volumul ramas, desi spatiul va fi semnificativ mai mic acestia vor beneficia de toate dotarile si confortul necesar unui trai decent.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa