O casă deosebită, din sticlă și materiale reciclate
In vreme ce mare parte din cladirile din beton pot lasa impresia unor constructii monotone si austere, casa realizata de arhitectii de la MBA/S Matthias Bauer Associates dovedeste exact contrariul. Biroul german de proiectare a propus un volum generos compus din beton, sticla si materiale reciclate, care reuseste surprinzator de bine sa se integreze in cadrul natural inconjurator bogat in vegetatie.
Casa a fost construitape un teren cu o panta accentuata in zona limitrofa orasului Stuttgart, Germania, iar aspectul ei exterior pare sa se asemene unui „cristal de munte” asa cum declarau chiar arhitectii, datorita fatetelor din sticla si beton ce compun anvelopanta. Amplasarea la inaltime le-a permis arhitectilor sa orienteze incaperile astfel incat acestea sa profite la maximum de perspectivele spectaculoase spre vale. Vitrajele impresionante permit luminii naturale sa patrunda in interioare, animand incaperile prin crearea unui joc de umbre pe toata durata zilei.
Pentru a rupe din masivitatea cladirii, data de forma acesteia si de betonul aparent folosit, arhitectii au decis sa o inchida la partea superioara cu un acoperis compus din mai multe suprafete triunghiulare, a caror panta conduce privirea spre varf, alungind spre cer formele. In egala masura suprafetele de beton au fost perforate si decupate in moduri si forme diferite, existand o relatie intre suprafetele de sticla si functiunea de la interior, mizandu-se pe asigurarea confortului si intimitatii familiei. Folosirea betonului aparent s-a pastrat si la nivelul finisajelor interioare, reflectand preocuparea arhitectilor de a folosi o gama restransa de materiale, printre care sticla, betonul izolat si lemnul.
Privita de la departare, casa isi gaseste locul printre celelalte constructii, inserandu-se in mod armonios in cadrul natural inconjurator. Accesul principal se face pe partea de est si conduce spre zona de zi amenajata spre vest si cu acces direct spre gradina. Sub acest nivel se afla o zona de noapte, cu un mic spatiu de lucru si o baie cu o zona de sauna. La nivelul mansardei, geometria acoperisului fatetat este prezenta in estetica incaperilor, astfel ca dormitorul si baia profita de zonele mai inalte.
"Avand o amprenta la sol relativ modesta de 10x12m arhitectura reuseste sa creeze un efect de casa spatioasa" declarau arhitectii. "Diferitele ambiante ofera experiente de trai variate si unice. Casa 36 aduce impreuna arhitectura, structura, izolarea si sistemele intr-un singur strat de beton-piatra". Folosirea peretilor izolanti din beton impreuna cu sistemul de incalzire solara pasiva permit locuintei sa depaseasca perioadele de vreme extrema mentinand un climat interior placut pe tot parcursul anului.