O casa din anii ’60 isi primeste portia de modernitate
Echipa Bromley Caldari Architects din New York a reusit sa transforme o casa ponosita din insula Fire intr-o constructie piramidala, cu design contemporan ce ofera perspective spectaculoase spre golf. Structura datand din perioada anilor ’60 avea acoperisul gaurit si fundatiile fisurate iar lucrarile de renovare au reusit sa puna in valoare forma ascutita, sa foloseasca la maxim lumina naturala si sa creeze o zona de zi deschisa care face legatura cu terasa exterioara si malul marii.
Casa este amplasata intr-o locatie deosebita, care beneficiaza de deschidere spre golf si mare. Structura originala era din lemn, avea trei niveluri si forma generala se asemana cu cea a literei „A”, specifica perioadei anilor ’60 in care a fost construita. Imobilul avea potential iar proprietarii doreau sa o foloseasca pe timpul verii ca resedinta de vacanta. Pornind de la aceste lucruri, arhitectii s-au gandit sa creeze un spatiu care la lucreze impreuna cu exterioarele si sa le ofere membrilor familiei diferite zone comune si mai intime in care sa isi petreaca timpul liber si sa relaxeze.
Echipa de arhitecti a pastrat ideea unei scari in spirala in jurul carei sa se distribuie functiunile, pozitionand-o in casa astfel incat sa creeze o promenada si sa ofere perspective de la diferite inaltimi asupra imprejurimilor. Parterul a fost pastrat pentru spatiile de zi, bucatarie, locul de luat masa si zona de discutii iar etajele sunt ocupate de dormitorul matrimonial si in mansarda cel al copiilor. Zona parterului este ampla, deschisa, cu o legatura directa intre partea din fata unde se face accesul in casa si zona dinspre plaja. Avand in vedere locatia, arhitectii nu au putut sa nu profite de spectacolul pe care il ofera marea zi de zi si pentru aceasta fatada posterioara este integral realizata dintr-un perete cortina care la nivelul parterului are integrate panouri glisante ce deschid complet spatiul spre terasa exterioara si piscina.
Aliura casei a fost accentuata prin stresinile ample ale acoperisului in doua ape cu forma ascutita, in vreme ce paleta restransa de materiale ii confera acea simplitate a constructiilor contemporane.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa