Casa AND din Anderlues, Belgia, a beneficiat de o interventie inspirata menita sa imbunatateasca confortul si spatiile interioare pentru a se potrivi cu nevoile membrilor familiei.
Arhitectura rezidentiala din Belgia este dominata de locuintele tip pavilion, foarte raspandite pentru ca sunt usor de construit si pretul accesibil. Din pacate aceste case standardizate ofera spatii minimale si o estetica banala, lipsind complet grija fata de mediul inconjurator si modul in care constructia se integreaza in contex.
Proiectul pentru extinderea locuintei existente a fost realizat de echipa adn Architectures, care au folosit ca sursa de inspiratie volumul casei din caramida, dreptunghiular si cu acoperis in doua ape. Arhitectii au dorit sa porneasca de la existent si sa creeze un element de contrast, astfel ca au inversat acoperisul, inlocuind coama cu o dolie, au propus ferestre sub forma unor fante care sa directioneze privirea si au invelit volumul nou in sipci din lemn natur. Din punctul de vedere al spatiilor, casa are un plus de 25 mp care au fost adaugati zonei de zi. Noua incapere este in legatura directa cu spatiul livingului, actionand ca o extensie a acestuia dar in acelasi timp poate fi folosita ca spatiu de recreere, lectura sau pentru lucru.
Acoperisul cu pante inverse determina la interior un spatiu amplu, cu inaltime variabila si ferestre care urca pana la limita stresinei. Atmosfera la interior este spectaculoasa datorita luminii si a perspectivelor spre vegetatia din imprejurimi.
In final, noua constructie creeaza un dialog intre vechi si nou, o legatura intre arhitectura contemporana, modelele spatiale standardizate si tehncile traditionale de constructie.
Mai multe informatii gasiti pe www.archdaily.com/
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa