O casă din lemn şi metal cu zero consum de energie
Echipa VVKH Architecten a proiectat Vila Meijendel din Doornweg, Olanda, pentru un beneficiar care a dorit in mod special sa aiba o casa cu zero consum de energie. Pe langa strategiile si echipamentele pe care arhitectii le-au folosit, relieful terenului pe care l-au avut la dispozitie le-a adus un plus de eficienta, prin protectia naturala oferita de pamant. Vila Meijendel este compusa din trei niveluri, doua dintre ele fiind partial ingropate in versantul dunei.
Forma neobisnuita a volumetriei a fost generata de reglementarile de urbanism care permiteau construirea unui volum mic, compact, mai ales ca terenul este relativ ingust si se afla la marginea rezervatiei naturale Meijendel. Nivelul parterului contine un garaj si un spatiu tehnic. Primul nivel al casei contine doua dormitoare, un dormitor matrimonial, un salon de relaxare, zona de intrare si un birou in vreme ce ultimul nivel, aflat in zona cea mai inalta, contine zona de zi cu livingul, locul de luat masa si bucataria.
Casa este moderna si minimalista din punct de vedere al esteticii, cu o paleta de materiale care variaza intre beton, metal, lemn ars sau nefinisat si aluminiu. Planseele partiale permit obtinerea unei conexiuni vizuale intre diferitele incaperi, dar si perspective directionate spre peisajul inconjurator. „Fiecare detaliu, precum manerele usilor sau scarile, a fost atent gandit si desenat” declarau arhitectii. „Vila Meijendel este un artefact fascinant, un fel de cabana in padure, perfect integrata in peisaj si cu o legatura puternica intre spatiile interioare si imprejurimi. Copacii, lumina si dunele au sculptat aceasta casa remarcabila”.
Pentru a atinge valorile de eficienta cerute de beneficiar arhitectii au prevazut un sistem de captare a energiei solare cu ajutorul panourilor de pe acoperis, in vreme ce mai multe pompe de caldura asigura necesarul pentru interioare. Anvelopanta foarte bine izolata impreuna cu protectia asigurata de valul de pamant al dunei in care a fost construita, permite ca atmosfera interioara sa fie tinuta in parametrii optimi indiferent de perioada anului. Vitrajele eficiente, atent pozitionate pentru a capta razele soarelui in anotimpul rece, joaca un rol important in mentinerea echilibrului energetic. Per total casa ajunge sa produca energia de care are nevoie pentru a functiona in parametri, rezultand un consum zero si autonomie totala.