O casa in Dubrovnik pentru toate varstele
Biroul de proiectare 3LHD Architects a finalizat o volumetrie de un alb stralucitor amplasata pe versantii abrupti de deasupra orasului Dubrovnik. Pentru a fi siguri ca pot sa isi construiasca locuinta pe care o doreau, clientii au cumparat ultimul teren liber din Oloce Quarter. Terenul era abrupt, avea o forma neregulata si in urma schimbarii planurilor zonale acesta urma sa fie traversat de o strada. Locuinta construita a fost pozitionata la partea superioara a terenului beneficiind de o perspectiva ampla catre orasul vechi si insula Lokrum, in timp ce partea inferioara a fost pastrata pentru a fi amenajata ca gradina.
Tema de proiectare cerea realizarea unei locuinte care sa poata gazdui trei familii, parintii si copii cu familiile acestora. Drept urmare terenul contine doua volume unul avand doua niveluri dedicat parintilor si altul care contine doua apartamente pentru cei doi copii.
Un spatiu exterior amenajat este folosit la comun, o terasa pentru socializare si mesele in familie, acestea avand rolul de a lega vizual si functional volumele. Piscina a fost construita in fata casei parintilor, ingropata sub nivelul terasei astfel incat sa nu deranjeze vizual pe cei care stau in living. Spatiul pentru garaj se gaseste langa stada, ascuns vederii datorita pantei terenului.
Volumele impresioneaza prin albul stralucitor al pietrei locale, extrasa de la cariera Visocani, taiata in blocuri de 8x120cm. Jocul de volume si decupajele sunt puse in valoare prin suprafetele vitrate de mari dimensiuni care asigura perspective largi catre imprejurimi.
Din punct de vedere al organizarii functionale, zona de zi impreuna cu dormitoarele au fost pozitonate spre exteriorul volumelelor pentru a beneficia de terase si panorame. Spatiile anexa, bucatariile si baile au fost amenajate la interiorul volumelor. Exceptie face baia matrimoniala din casa parintilor amplasata la primul nivel care se deschide spre oras printr-un perete vitrat. Casa de dimensiuni mai mici este trasa spre gradina pentru a beneficia de mai multa intimitate iar volumul destinat familiilor copiilor a fost fragmentat pentru a asigura intimitate zonelor de noapte.
O combinatie de materiale simple este pusa in valoare cu ajutorul lemnului natural, din care este realizata pergola ce uneste cele doua case. Lemnul mai este regasit la interior in diferitele pardoseli si la usile garajului. Tot mobilierul este facut la comanda pentru a folosi la maxim spatiul si pentru a pune in valoare arhitectura minimalista a volumelor caselor.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Recunoștință pentru eforturile echipei și ale formatorilor
Pregătirile pentru anul școlar 2024-2025 au început încă din iarna lui 2023-2024, cu înscrierile profesorilor și ale arhitecților voluntari. Vara lui 2024 a fost marcată de sesiuni intensive de formare online, urmând în septembrie ateliere față în față în București, Cluj-Napoca și Timișoara. Mulțumiri speciale se îndreaptă către formatorii care au coordonat acest proces, asigurându-se că toți participanții sunt pregătiți să ofere lecții de înaltă calitate la clasă.
„La De-a Arhitectura anul școlar începe mai devreme, mai exact imediat cum începe și vacanța de vară. În lunile de vară dăm startul programelor de formare, au loc întâlniri cu viitorii îndrumători, echipele au teme de rezolvat și proiecte de pus la cale. În luna septembrie organizăm ultimele ateliere de formare, iar când începe școala suntem deja pregătiți. Așteptând orarul final, arhitecții voluntari și cadrele didactice stabilesc primele întâlniri la clase cu elevii.” - spune arh. Ioana Rizea
De asemenea, De-a Arhitectura mulțumește Ordinul Arhitecților din România, al cărui sprijin continuu rămâne vital atât pentru derularea acestor două programe din școlile primare pe tot parcursul anului școlar, cât și pentru dezvoltarea de noi materiale și metode educaționale pentru toate categoriile de vârstă.
Ce urmează: un apel la acțiune
Pe măsură ce elevii reîncep explorarea mediului construit prin programele educaționale „De-a arhitectura mini” (pentru clasele I și a II-a) și „De-a arhitectura în orașul meu” (pentru clasele a III-a și a IV-a), Asociația se pregătește deja pentru viitor. Profesorii care sunt pasionați de încurajarea creativității și a gândirii critice în rândul elevilor lor sunt invitați să se înscrie pentru anul școlar 2025-2026 la finalul lui 2024, pentru a aduce cursurile în școlile lor. De asemenea, arhitecții care doresc să contribuie la educația copiilor sunt invitați să se alăture ca voluntari, oferindu-le profesorilor un sprijin valoros.
De-a Arhitectura face apel și către filialele locale ale Ordinului Arhitecților din România să se implice activ, în special în mediul rural, unde este adesea dificil să găsești arhitecți voluntari. Implicarea în aceste comunități poate asigura accesul copiilor la educația despre mediul construit. Lucrând împreună, putem contribui la modelarea mediului construit din România și la formarea unor cetățeni activi și responsabili.
Pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, dar și pentru studenți, De-a Arhitectura are proiecte în derulare și activități punctuale - care pot fi văzute aici.
Hygromatik, prin sistemele de umidificare cu abur (cu electrozi imersați sau rezistență) sau adiabatice de presiune medie sau înaltă, asigură soluția completă și de încredere pentru păstrarea umidității interioare la nivele optime.
Sistemele cu abur pot distribui umiditatea fie direct în cameră, fie într-un sistem de tubulatură de ventilație, în instalații mai complexe. Sistemele cu abur nu modifică temperatura aerului umidificat, iar pentru evaporarea apei în abur folosesc energia electrică pentru a face să fiarbă apa într-un cilindru special.