O casă în trepte, asezată în versantul unui deal
Aceasta casa din imprejurimile Granadei, denumita „House on the Cliff” (Casa de pe versant) a fost proiectata de echipa de arhitecti Pablo Gil si Jaime Bartolome pentru un cuplu tanar care a achizitionat un teren intr-o zona greu accesibila, pe versantul unui deal a carui panta ajunge sa fie de 42 grade.
Locuinta cu doua niveluri este in mare parte ingropata in pamant si pentru a o pune in valoare arhitectii au ales sa o acopere cu o suprafata valurita realizata din panouri de zinc. Forma acoperisului creeaza un interior protejat, intim, aproape cavernos, „o pestera gaudiana contemporana” dupa cum declarau arhitectii.
Cerinta din partea beneficiarilor a fost de a reusi integrarea noului volum in peisajul pitoresc care o inconjoara si crearea unui spatiu locuibil cu vederi directe spre mare. „Forma casei si a acoperisului metalic produce o ambiguitate studiata intre spatiul natural si cel artificial, intre pielea unui dragon ce sta pe pamant daca este privita de jos si impresia unor valuri daca este privita de sus”.
Zonificarea spatiala subterana a fost astfel facuta incat locuinta sa poata beneficia de o temperatura constanta, in jurul valorii de 19,5 grade Celsius pe tot parcursul anului.
O zona de zi ampla a fost amenajata pe doua niveluri si beneficiaza de acces direct spre o terasa in consola, unde a fost prevazuta o piscina in aer liber.
Dormitoarele au fost amplasate un nivel mai sus si beneficiaza de perspective spre mare prin intermediul unor vitraje generoase ce se deschid in balcoane cu parapet de sticla.
Acoperisul este realizat din doua straturi de beton si este sustinut cu ajutorul peretilor de sprijin, pozitionati la 14,5 metri distanta unul de celalalt, ceea ce ofera interiorului o deschidere generoasa, fara reazeme intermediare. Structura din beton armat a acoperisului, tiglele din zinc realizate manual si tencuiala din ipsos de la interior, toate au fost realizate peste o baza din panza metalica pusa la punct de inginerul local Manuel Rojas.
Pana la 70 de oaspeti pot fi gazduiti in zona de zi si pe terasa exterioara, protejata de streasina larga si ondulata a acoperisului. Mobilierul din fibra de sticla si rasina a fost conceput cu ajutorul unui program special dar direct pe santier, oferindu-le astfel muncitorilor posibilitatea de a se implica in decorarea interioarelor.
„Industria constructiilor si dezvoltatorii imobiliari care au realizat in ultimii doua zeci de ani imobile de o calitate precara si cu o valoare adaugata mica, au generat o cultura a mediocritatii si denigrarii, inducand ideea ca arhitectura de proasta calitate care ne inconjoara este o consecinta directa a timpurilor pe care le traim”, este de parere Pablo.
„Aceasta casa dovedeste ca este posibila realizarea unei alt fel de constructii, iar dezvoltatorul si beneficiarul au posibilitatea sa obtina un produs mai bun la un pret accesibil. Este vorba despre talent, iluzie si aderarea la o idee comuna a tuturor celor implicati”.