O casă luminoasă şi eficientă energetic
Biroul de proiectare Superkul Architects din Toronto a proiectat o casa de vacanta pentru o familie compusa din sase membri. Asezata pe campurile inverzite din Mulmur, Ontario, locuinta cu o suprafata de 400mp este o constructie joasa, finisata integral in alb, la constructia careia s-a pus foarte mult accentul pe asigurarea unor costuri reduse de intretinere, a iluminatului natural si a unei bune eficiente energetice. Casa a fost construita in doua etape, prima dintre ele primind certificarea LEED Gold.
Gandita ca o locuinta spatioasa in care familia sa isi petreaca sfarsitul de saptamana, Casa Compass cuprinde doua volume aranjate in plan sub forma literei „L”, ce gazduiesc multe dormitoare, o bucatarie deschisa spre locul de luat masa si o zona de zi amplasata central. La constructia casei s-au folosit materiale de provenienta locala, precum piatra de rau si lemnul masiv, dar si materiale care sa nu necesite lucrari permanente de intretinere, cum este cazul placajului de fatada realizat din placi pe baza de ciment, vitrajele cu tamplarie din aluminiu si invelitoarea din tabla faltuita.
Spre deosebire de aspectul exterior, minimal si rece, interioarele sunt primitoare avand peretii placati cu lambriuri din stejar si pardoseli din lemn de cedru.
Luminatoarele si vitrajele mari permit luminii naturale sa patrunda din abundenta in incaperi, asigurand o ventilare naturala a acestora. Suprafetele din stilca asigura o conexiune directa cu peisajul inconjurator, incadrand padurea si campurile din apropiere asemeni unor tablouri in marime naturala. La exterior a fost amenajata o terasa care functioneaza ca o extindere a spatiilor interioare.
„Prin amplasare, tectonica si materialitate, casa este un echilibru intre intimitate si expansivitate, lumina si umbra, pamant si cer - orientand si imbunatatind modul in care fiecare percerpe mediul inconjurator” declarau arhitectii.
Pentru a asigura un grad ridicat de eficienta energetica, arhitectii au profitat la maximum de lumina naturala si de sistemul de ventilare pasiva, in vreme ce buna termoizolare a casei impreuna cu sistemul de incalzire / racire geotermal permite mentinerea unui climat interior placut pe tot parcursul anului in ciuda suprafetelor mari. Pe durata lucrarilor de constructie s-a urmarit folosirea responsabila a materialelor, iar deseurile rezultate au fost reciclate, reducand considerabil impactul negativ asupra mediului.