O casă mică ascunde spații primitoare şi aerisite
La o prima privire aceasta casa pare micuta si modesta dar cubul de un gri-inchis ascunde la interior spatii primitoare si aerisite cum nu te-ai astepta. Echipa Israelevitz Architects si-a pus toata indemanarea in realizarea acestei case cu design deosebit dar a carei suprafata construita este relativ mica. Dezvoltandu-se pe trei niveluri casa este confortabila, primitoare si mai ales prietenoasa cu mediul inconjurator. Sistemele de incalzire si racire precum si panourile foto-voltaice de pe acoperis transforma aceasta mica locuinta intr-un mediu foarte eficient, mai mult decat au nevoie membrii familiei.
Echipa de arhitecti a fost contractata pentru a realiza o locuinta potrivita cu stilul de viata activ al celor cinci membri ai familiei. Trebuia sa fie ceva unic, prietenos cu mediul inconjurator si care sa poata incapea pe un teren cu o suprafata destul de mica. Pentru a raspunde acestor provocari arhitectii au apelat la o compozitie de volume, forme si materiale menite sa transforme spatiile de mici dimensiuni astfel incat sa creeze senzatia unor suprafete mai generoase si mai aerisite. Un aport important in toate acestea il au vitrajele de mari dimensiuni, care deschid interioarele spre zona piscinei estompand astfel bariera dintre cele doua spatii.
Primul nivel este destinat zonei de zi, cu o bucatarie deschisa, un loc de luat masa si o zona de discutii. La etaj se afla dormitorul matrimonial care are deschidere spre oras iar spatiul destinat baii matrimoniale este aproape un mic salon de spa in care ai vrea sa te relaxezi dupa o zi de munca. Mobilierul din lemn masiv de stejar aduce prin textura si culoare, caldura si confort incaperii. In spatiul subsolului a fost amenajata o camera de recreere si dormitoarele pentru cei doi copii mai mari. Zona destinata petrecerii timpului liber dotata cu sistem home-cinema a fost foarte bine antifonata si finisata cu panouri din lemn inspirate de pub-urile englezesti.
Volumetria casei a fost tratata cu aceeasi importanta, astfel ca privita din curte pare asemeni unui bloc de grafit cu decupaje minimale. Unghiurile ascutite si tonurile intunecate se combina intr-un mod inspirat cu amenajarea gradinii, asemeni unei livezi, cu spatii gandite pentru joaca si pentru relaxare.
Ceea ce nu se observa cu ochiul liber dar de care proprietarii sunt foarte mandri este nivelul de performanta energetica al casei, care reuseste sa asigure aproximativ 80% din necesar cu ajutorul panourilor foto-voltaice de pe acoperis si in acest fel valoarea facturilor este simtitor redusa.